Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Honda’dan Gövdeyi Saran Motosiklet Hava Yastığı

Honda’dan Gövdeyi Saran Motosiklet Hava Yastığı

Honda, kaza anında sürücü koltuğundan yukarı doğru ateşlenerek gövdeyi saran "ayrılabilir" bir motosiklet hava yastığının patentini aldı.

Honda, motosikletler için bir çarpışma veya düşme durumunda hızla şişen ve sürücünün gövdesini büyük bir kucaklamayla saran bir hava yastığının patentini aldı. Sürücü araçtan ayrı bir noktaya sürükleniyorsa veya düşüyorsa, hava yastığı da sürücüyle birlikte motordan ayrılıp onu korumaya devam ediyor. Haberi motosiklet tutkunlarına duyuran ilk kişi, Cycle World yazarı Ben Purvis oldu. Purvis, motosiklet dünyasındaki patent gelişmelerini keskin bir gözle takip eden ve en ilginç olanlarını haber yapan bir yazar.

Honda on yıllardır motosiklet hava yastığı sistemlerini geliştirmek için yaptığı Ar-Ge çalışmalarına önemli bir bütçe ayırıyor. İlk hava yastıklı motosikleti yaratan da Honda olmuştu. Hava yastıklı bu ilk model, Honda Goldwing serisinden bir motordu. Öte yandan bu “motosiklete yerleşik hava yastığı” sistemi pek tutmadı ve pazar daha çok hava yastığı donanımlı sürüş ekipmanlarına (hava yastıklı yelek, hava yastıklı pantolon gibi) doğru kaydı. Çünkü bu ekipmanlar gövdeyi daha iyi sarıyor ve sürücü motosikletten ayrı düşse bile sürücüyü korumaya devam ediyor. Honda ise motosiklete monte sistemler fikrinin hâlâ umut vaat ettiğini düşünüyor ve bu yerleşik hava yastığını etkili hale getirmenin yeni yollarını bulmak üzere çalışmaya devam ediyor.

Dünyanın en hızlı sarılması bu olabilir

Bu haberin konusu olan yerleşik hava yastığı modeli, aşağı yukarı hava yastıklı bir ceket gibi çalışıyor. Olay anında tetiklenip dünyanın en hızlı sarılması sayılabilecek şekilde sürücünün gövdesini saracak dayanıklı bir hava yastığı olması hedefleniyor. Hava yastığı tetiklendiğinde, sistem gaz beslemesini kesecek ve hava yastığının tamamen şişip şişmediğini takip edecek. Sürücü motosikletten ayrı düşmüşse o da sürücünün üstünde kalacak.

Yukarıda bahsettiğim Goldwing’de, hava yastığı gösterge panelinden yukarı doğru ateşleniyordu. Bu ayrılabilir yeni hava yastığının ise gidonu tutan sürücünün kollarının altına gelebilmesi için aşağıdan ateşlenmesi gerekiyor. Bu nedenle, Ben Purvis’e göre bu yeni hava yastığı sistemi için potansiyel taşıyan 2 ayrı konum var. Biri sürücü koltuğunun önü, diğeri ise hemen arkası.

Hava Yastıklı Kot Pantolon

Görsel: Honda, Cycle World