Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Hızlı Moda Atıklarına Savaş Açan Girişim: Hakio

Hızlı Moda Atıklarına Savaş Açan Girişim: Hakio

Danimarkalı SaaS girişimi Hakio, kullandığı makine öğrenimi algoritmalarıyla tekstil sektörünün ürettiği atık miktarının azaltılmasını hedefliyor.

2022 verilerine göre hızlı moda ve giyim sektörünün, bir sene içinde tam 92 milyon tonluk bir atık ürettiği kaydediliyor. İşte bu telaffuzu bile korkunç olan 92 milyon ton,  yalnızca mikroplastikler ve üretim kimyasallarından değil yanı sıra kumaş artıkları ve satılmadığı için çöpe dönüşen ürünlerden de oluşuyor.

Endüstriyel sürdürülebilirlik alanının lider ülkelerinden olan Danimarka’dan çıkan Hakio isimli makine öğrenimi temelli girişim, tekstil devlerinden orta ve küçük ölçekli üreticilere kadar sektörün tüm oyuncularına, nokta atışı bir talep ve stok planlaması desteği vermeyi amaçlıyor.

Kötü Talep Planlaması = Atık Dağları

Hakio isimli Danimarka merkezli SaaS (Software as a service) girişimi, yapay zeka teknolojilerinin sürdürülebilirlik cephesindeki başarısının en son örneklerinden. Aarhaus’ta kurulan girişim en basit haliyle, makina öğrenimi algoritmalarını kullanarak hızlı moda ve giyim üreticilerinin ne zaman ne kadar üretim yapması gerektiğini hesaplıyor diyebiliriz.

Henüz 2021 yılında kurulan ve o günden bu yana bünyesine birçok veri bilimci ve geliştirici katan Hakio temelde global tekstil atıklarını azaltmak amacıyla kurulsa da bu girişimin tekstil üreticilerine büyük finansal faydalar sağlayacağı da ortada. Her yıl kötü planlama nedeniyle aşırı üretim / stoklama ve operasyonel verimsizliklerle boğuşan üreticiler, bu gibi nedenlerle yılda 1 milyar Euro’dan fazla para kaybediyorlar.

Avrupalı Moda Markaları da Platforma Veri Sağlıyor

Peki nasıl oluyor da 3 senelik bir uygulama sektörü bunca kayıp ve atıktan kurtarıyor? Hakio bu planlama başarısını, müşteri davranışı, makro ekonomik eğilimler ve markalara dair global pazarlama verileri de dahil olmak üzere 150 kadar veri değişkenini analiz ederek pazarlardaki anormallikleri yakalıyor ve en son teknolojiye sahip talep tahminlerine dayalı eyleme dönüştürülebilir bilgiler sağlıyor.

Önümüzdeki yıllarda çok daha somut çıktılar vereceğe benzeyen Hakio, Danimarkalı büyük hızlı moda üreticileri Jack & Jones ve Only’nin de katkılarıyla hem veri hem de içgörü açısından daha da zenginleşmeyi hedefliyor.

 

Görsel: hakio.com Press Room,  Pixabay