El yıkama alışkanlığının yetersizliği hala dünyanın pek çok ülkesinde bir sorun. Pek çok hastalık bu nedenle yayılıyor. Daha önce Sri Lanka’da yapılan sabundan otobüs biletleri veya çocuklara bu alışkanlığı kazandırmak için sayfaları sabunla yıkanınca renklenen kitaplar bu konuya ilişkin etkili çalışmalardandı. Kişisel hijyen ve antiseptik ürünler markası Savlon India da el yıkamama sorununa karşı geliştirdiği akıllıca çözümle; yaratıcı çalışmanın ölçülebilir somut sonuçlarını ödüllendiren Cannes Lions’da Creative Effectiveness kategorisinde Grand Prix kazandı.
Johnson & Johnson markası Savlon’un Hindistan çapındaki okul erişim inisiyatifi kapsamında, en büyük ihtiyaç Hindistan’ın kırsal bölgelerindeki yetersiz el hijyeni olarak ortaya çıktı. Bu bölgelerde özellikle de küçük yaşta çocukların sabunla el yıkama alışkanlıkları yok. Sadece Hindistan’da değil; dünyanın hemen hemen her yerindeki çocukların yaptığı gibi ellerini suyla yalap şalap ıslatıp, üstlerine silmeyi tercih ediyorlar. Ebeveynler de bu konuda çok bilinçli ve ısrarlı olmadığından öğretmenlerin çocuklara yaptığı sabun kullanma konusundaki telkinler yetersiz kalıyor. Bir de üstüne Hindistan’da yemeklerin de elle yendiği düşünüldüğünde; iyi temizlenmeyen eller hastalıklara ortam sağlıyor ve buna bağlı olarak okullarda devamsızlık artıyor.
Bu soruna yönelik olarak sağlık ve hijyenle özdeşleştirilen bir marka olan Savlon, düşük maliyetli ve kırsal bölgeye kolayca ulaştırılabilecek, basit bir çözüm arıyor. Çocuklara alışkanlık aşılamanın kolay olmadığı bilinciyle sabun kullanmayı onların hayatına etkili bir şekilde entegre eden akıllı çözümse Ogilvy Mumbai’den geliyor.
Tebeşir Tozuna Eklenen Sabun Granülleri
Okullarda kara tahta ve tebeşirlerin yaygın olarak kullanılmasından hareketle yaratılan Savlon Healthy Hands Chalk Sticks; içerisine sabun granülleri eklenmiş bir tebeşir. Sıradan bir tebeşir gibi kullanılan bu tebeşirler, suyla temas ettiğinde kendiliğinden sabuna dönüşüyor. Yani çocuklar, yemek öncesi ellerindeki tebeşir tozunu yıkamak için suyu açtıklarında sabun kullanmış oluyorlar. İlkokul çağındaki çocukların defter yerine kendi küçük kara tahtalarına yazdıkları ve bunları çoğu zaman elleriyle sildikleri düşünülünce oldukça dahiyane bir fikir ortaya çıkıyor ve gerçekten de sabun kullanımını çocukların günlük hayatı içerisine katmayı başarıyor.
İlk Aşamada 100 Okul
Proje için, ilk aşamada sağlık verileri incelenerek Hindistan’ın kırsal bölgelerindeki 100 okul belirlenmiş. “Sağlıklı Hindistan” misyonu çerçevesinde bu tebeşir-sabunlar 150 bin öğrenciye ücretsiz olarak dağıtılmış. Okullar ve kar amacı gütmeyen kuruluşlardan gelen büyük talep doğrultusunda 50 bin kutudan fazlasına ihtiyaç duyan yardım kuruluşları için dağıtım modelleri geliştirilmiş. Sonrasında ise çalışmanın videosu konu hakkında farkındalık yaratmak için internet üzerinde yayına verilmiş.
Görsel: WPP – YouTube