Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Monument Valley II Nasıl Bu Kadar Başarılı Oldu?

Monument Valley II Nasıl Bu Kadar Başarılı Oldu?

Tasarımı, özgünlüğü, sadeliğinin dışında oyunu önemseyen ve akıllı bir ekibi olan Monument Valley II'nin verileri Medium'dan oyun severlerle paylaşıldı.

Monument Valley mobil oyun tarihinin en çok ödül alan ve indirilen oyunlarından biri. Yapboz türünde bir oyun olan Monument Valley’de karakteri bölümler boyunca A noktasından B noktasına götürüyor ve hikayeyi devam ettiriyorsunuz. Oyun müzikleri ve çizimleriyle insana huzur veren bir yapıda. Peki sadece tasarımı mı bu oyunu bu kadar başarılı bir statüye taşıdı? Oyunu muhteşem tasarımı ve hikayesi ile tanıyoruz, ancak arka planında çok büyük bir ekibin uzun bir çalışması var.

Doğru Strateji ve Ekiple Mobil Oyunlar Başarıyor

Oyun ekibi ustwo games, 3 Nisan 2014 tarihinde ilk Monument Valley oyununu mobil dükkanlara sürdü ve 2015 yılında da bu oyunun başarısı hakkında ilk infografikleri oyun sektörüyle ilgilenenlerle paylaştı. Birçok şirket bu verileri yayınlamazken ustwo ekibinin paylaşması önemli bir detay. Ekip şeffaflık ilkesini önemsediği için bu verilerin oyun sektörüne fayda sağayacağına inanıyor. Ürettikleri bir çok oyunda geri bildirimlere ve verilere değer veriyorlar, sadece Monument Valley hikayelerinde değil.

2015 yılında ilk verilerini yayınlayan şirket daha sonrasında ilk Monument Valley oyunu için bu infografikleri 1. yıl ve 2. yıl olarak düzenleyerek paylaştı. Bu verilerde sadece yayınlanan ülke, kazanç, ülke paşına düşen veriler yok. Kullanıcı deneyimi ve pazarlama ile ilgili de veriler var. Mesela en çok oynan karakter ve bölümler, oyun içi uygulamaların kullanılışı ya da hayran üretimi içerik gibi detayları bu verilerde, özellikle Monument Valley 2. Yıl infografiğinde görebiliyorsunuz. Ayrıca infografiklerde yer almayan bir bilgiyi de ekleyelim. İlk oyunun tanınmasında House of Cards dizisinde Frank Underwood karakterinin 3. sezonda oyunu oynaması da önemli bir etken. Netflix gibi bir platformun adı Kevin Spacey’nin taciz olaylarına karışana kadar yüksek oranda izlenen dizisi House of Cards ekibinden oyunu kullanma talebi gelmiş ustwo’ya. Tabii ki şirket de hemen olur demiş. Fakat oyunun tanımı biraz farklı şekilleniyor dizide, şirketin diziye yolladığı tanım dizide kelimesi kelimesine kullanılmamış.

İkinci Yıl Başarısı Daha Planlı

Bağımsız mobil oyun üreticileri için bu verilerin ne derece önemli olduğunu şirket de farkında. Bu verileri yayınlamalarının sebebi zaten diğer oyun yapmayı hedefleyen ekiplere “biz yaptık, siz de yapabilirsiniz” mantığını aşılamak. Bu yüzden de geçtiğimiz sene çıkan ve yine ödüllere doyamayan Monument Valley II’nin de ilk yıllık infografiği yayınlandı. Ekip yaklaşık 3 milyon satıp 10 milyon dolardan fazla bir kazanç elde etti. Tabii Çin pazarında Google Play Store’da ücretsiz yayınlamalarının da bir strateji olarak önemi büyük. İnfografiği incelerseniz Çin yüzdelerinin önemi sizin de gözünüze takılacak.

Sadece Çin değil, oyun şirketinin indirim uyguladığı dönemler ve yılbaşı dönemi de önem teşkil ediyor grafiklerde. App Store’da 2 milyondan fazla, Google Play Store’da 229 bin, Amazon’da 20 bin ve diğer platformlarda da 1 milyondan fazla satışa sahipler. 6 Haziran 2017’de oyun bir günde 728 bin dolar kazanmış. Bir oyun için “vaov” dedirtecek bir sayıda 30 milyondan fazla cihaza indirilmiş. Oyunun müzikleri bile 3 milyondan fazla dinlenmiş. Bunda ilk oyunun çok sevilmesi ve oyun sitelerinde, arkadaş ortamlarında, ödüllerde kendinden bahsettirmiş olmasının da etkisi büyük. İlk oyunun infografiğinde oyunun devamı sorusunun sonsuz sayıda olmasından oyuna olan sempatiyi anlayabiliyoruz.

Monument Valley özellikle minimal tasarımı dışında kullanıcı dostu arayüz tasarımıyla da birçok eleştirmenden geçer not alıyor. Ücretli bir oyun olmasına rağmen erişiminin bu kadar yüksek olması da yine oyunun başarılı olduğunun bir diğer kanıtı. Özellikle uygulama ikonu seçimleri, oyun içi ekran görüntüsü almada sunulan kaliteli görsel dünya, satın alan kişilerin yorumlarına özen gösterilmesi gibi detaylar oyunun pazarlamasının zekice bir ayağı. Mesela ilk oyun sonunda birçok kişi daha fazla bölüm için para ödeyebiliriz yorumlarında bulunmuşlardı ve ustwo ekibi ücretli bir şekilde 8 bölümlük Forbidden Shores’u satışa çıkarmıştı.

Monument Valley keyifli bir oyun, oynamadıysanız aşağıdan hem ilkinin hem de ikincisinin fragmanlarını ve sahne arkasını inceleyebilirsiniz. İkinci oyuna App Store ve Google Play Store’dan ulaşabilirsiniz.

Görsel: ustwo games