Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
HBO Ruh Sağlığının Önemini Vurgulamak için Dizileri Kullanıyor

HBO Ruh Sağlığının Önemini Vurgulamak için Dizileri Kullanıyor

HBO, serilerinde yer alan karakterlerin ruhsal sağlığını değerlendirdiği kampanyası ile insanları zihinsel hastalıkları konusunda konuşmaya davet ediyor.

ABD’de 2018 itibariyle her beş yetişkinden biri bir tür akıl hastalığı ile mücadele ediyor. Bu sıkıntılı duruma rağmen çoğu insan yaşadıkları sıkıntılar hakkında konuşmaktan korkuyor veya çekiniyor. İçine kapanan insanların bu sorunu sadece kendisinin yaşadığını düşünmeye başlıyor ve bu durum kişinin sağlığını daha çok etkilemeye başlıyor.

HBO insanların akıl hastalıkları konusunda daha açık ve rahat olmalarını sağlamak ve aslında yalnız olmadıklarını göstermek amacıyla “It’s OK” (Sorun Yok) isimli bir kampanyaya imza attı. Kanal, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü’nde başlatılan kampanya ile ruhsal sağlık sorunlarını konuşmayı teşvik etmek için kendi programlarını kullanmaya başladı.

HBO serilerinde yer alan karakterlerin psikolojik durumu Dr. Ali Mattu tarafından ele alınıyor

Wieden + Kennedy New York tarafından hazırlanan kampanya ile birlikte klinik psikolog Dr. Ali Mattu ile Doctor Commentaries (Doktor Yorumları) isimi bir programa başlayan kanal, hbo.com ve Youtube hesabı üzerinden bu programı paylaşacak. Programda popüler HBO serilerinden sahnelere yer veriliyor.

Dizinin perşembe günü yayınlanan ilk videosu, obsesif-kompülsif bozukluk ile ilgili oldu. Dr. Ali Mattu, “Girls” serisinde yer alan Hannah Horvath karakterinin sahnelerini karakterin psikolojik durumu OKB üzerinden değerlendirdi. Mattu bir diziyi takip ederken karakterlerin akıl sağlığı semptomlarını ve örneklerini gözden kaçırmanın kolay olduğunu söylerken serilerdeki belirli sahnelerden çıkarılabilecek yorumlarla ruh sağlığı konusunda insanları aydınlatmanın mümkün olduğuna anlattı.

Program boyunca Euphoria, Sharp Objects, The Shop ve The Sopranos gibi güncel ve eski dizilerin karakterleri üzerinden ruhsal sağlık problemleri incelenecek. Ele alınacak dizilerden birisi olan The Sopranos bir mafya serisi olmakla birlikte mesleki ve kişisel yaşamında mücadele eden bir adamın zihinsel dünyası üzerinden çıkarımlar sunuyor. İlk gösteriminden 20 yıl geçmiş olmasına rağmen hala konuşulan seride Tony Soprano’nun terapist ile yaptığı görüşmeler izleyicilerin karakterleri daha yakından tanımasından öte karakterin zihinsel sorunları üzerinden bir karşılaştırma yapmasına olanak sağlıyor.

HBO marka ve ürün pazarlama başkan yardımcısı Jason Mulderig, Sopranos’tan Euphoria’yaya kadar pek çok seride zihinsel hastalıklarla uğraşan karmaşık karakterlerin yer aldığın söylüyor. Mulderig, kanalın akıl sağlığı konusunu her zaman ön planda tuttuğunu ve daha fazla konuşmaya teşvik ettiğini ifade ediyor.

HBO dizilerin başlangıcında yer alan işaretler ile izleyicileri yardım almaya davet ediyor

Kampanya ile birlikte HBO belirli dizilerin başlangıcına seride yer alan ruhsal sağlık sorunlarının belirtildiği “akıllı işaretler” eklemeye başladı. Genellikle şiddet, uygunsuz içerik ve yaş sınırlamasının belirtildiği bu işaretlerin sınırlandırılması genişletilmiş oldu. Kanal bu işaretlerin izleyiciler için bir uyarı değil ruhsal sağlık problemleri olan izleyicilerin yardım alması için bir davet olduğunu söylüyor. HBO her uyarından sonra çıkan yazı ile birlikte kendisinde veya çevresinde bu sorunları yaşayan insanlar varsa destek almak için nami.org sitesini ziyaret edebileceği veya açılan destek hattını arayabileceğini söylüyor.

Künye

Müşteri: HBO
Ajans: W+K New York
İdari Yaratıcı Yönetmen: Karl Lieberman
Yaratıcı Yönetmen: Jaclyn Crowley, Sean McLaughlin
Metin Yazarı: Will Binder
Sanat Yönetmeni: Blair Warren, Zoe Kessler
Kıdemli Yapımcı: Kimberly Edwards
Prodüksiyon Şirketi (Film): Joint
Yönetmen: Jihye Ku
İdari Yapımcı: Michelle Carman
DoP: Brandon Yoon
Düzenleme: Final Cut
Ses: Machine

Görsel: Youtube