Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Hava Soğudukça Daha Çok Isıtan Giysi

Hava Soğudukça Daha Çok Isıtan Giysi

Titan Fleece Jacket, -50°C derecede %5-10 daha güçlü bir koruma sağlıyor; sıcaklık düştükçe koruma gücü daha da artıyor.

Afetlerle ve enflasyonla sınandığımız bir dünyada yaşıyoruz. Herhangi bir elektronik donanıma sahip olmadığı halde kullanıcıyı sıcak tutan ürünlerin, büyük ilgi görmeye başlaması da bundan kaynaklanıyor. Sıradan uyku tulumlarında dolgu malzemesi olarak kullanılan kuş tüyü yerine çok daha güvenilir ve hayvan dostu bir çözüm sunan uyku tulumu Biigloo bu açıdan dikkat çekmişti. Bu uyku tulumunda, dünyanın en hafif katı maddesi olan ve NASA tarafından da Mars görevlerinde kullanılan aerogel kullanılması önemli bir yenilikti. Faz değişim malzemesiyle ısıtan yelek ve grafen sweatshirt de ses getirmişti. Şimdi de yenilikçi ürünleriyle pek çok kez radarımıza takılmış olan Vollebak’ın Titan Fleece Jacket’ı var sırada. Bu kapüşonlu giysi, günlük hayatta sıkça kullandığımız polar giyeceklerin rakibi olarak piyasaya sürülmüş. Haberi yazarken, Titan Fleece’de kullanılan yenilikçi malzemelerin, afet sonrasında görev yapan profesyonel kurtarma ekipleri için de uyarlanabileceği fikri geçti aklımdan. Afetlerle ilgili inovasyonlara ilham verebilecek bu tür çalışmalara, buradan göz atabilirsiniz.

Vollebak, Titan Fleece Jacket ile kriyojenik soğuklarda (örneğin -179°C derecede) dahi kullanıcıyı sıcak tutmayı vadediyor. Kriyojeni, çok düşük sıcaklıklarda yapılan üretim ve işlemler için kullanılan bir fizik terimi. Titan Fleece, kullanıcıyı sadece soğuktan korumakla kalmayıp, aynı zamanda sıradan giysilerin hasar göreceği bazı koşullardan da etkilenmeyen güçlü bir yapıya sahip. Örneğin sıcak tuttuğu ve rahat olduğu için tercih edilen polar giysilerin yırtılması ve parçalanması oldukça kolay. Titan Fleece ise yüksek mukavemetli naylondan yapılmış, su geçirmez, hafif ve üç katmanlı bir malzemeyle güçlendirilmiş. Bu malzemelerin içinde en çok dikkat çekeni de Dyneema.

Vollebak: “Dünya’dan sonraki evimiz -179°C olan Titan isimli Satürn uydusu olabilir”

Almanya’da üretilen ana dış malzeme; %60 Dyneema, %35 polyester, %5 elastan içeriyor. İtalya’da yapılan ikinci dış malzeme ise %100 poliamid. Polartec tarafından ABD’de üretilen astar ise %74’ü geri dönüştürülmüş tamamen polyester bir katman. Dış gövde aşınmaya karşı oldukça dayanıklı. Öyle ki dış gövde 45 km/s hızla düşmeye/darbeye dayanabiliyor ve bu hızla beton üzerinde sürüklense bile işlevini koruyor. Giysinin ağırlığı 1.350 gram ve makinede, 30°C derecede yıkanabiliyor.

Hava sıcaklığı düştükçe güçlenen giysi bu özelliğini dış katmanda kullanılan Dyneema ipliğe borçlu. Güçlü ve hafif bir malzeme olan Dyneema, -50°C derece sıcaklıkta %5-10 daha güçlü şekilde soğuktan koruma sağlıyor. -150°C derecede bu soğuktan koruma özelliği daha da yükseliyor. Buna rağmen darbe ya da kesmeye karşı olan dayanıklılığından bir şey kaybetmiyor.

Vollebak ürünün tanıtım metninde uzayda yaşamdan bahsetmiş: “Uzayın kriyojenik sıcaklıkları için inşa edilmiş bu giysi, Dünya’da neler yapabileceğini yeniden keşfediyor.”

“Titan, Satürn’ün en büyük uydusudur. Ve bir gün sıradaki evimiz olabilir. Dünya’nınkinden 4 kat daha kalın bir atmosfere sahiptir ve Güneş Sistemimizde yüzeyinde sıvı olduğu bilinen ikinci cisimdir – biz diğerinde yaşıyoruz. Yani tıpkı Ay ve Mars gibi potansiyeli var. Ancak Titan kriyojenik olarak soğuktur. Ortalama -179°C olan yüzey sıcaklıklarıyla, Dünya’da kaydedilen her şeyden iki kat daha soğuk. Ayrıca metan musonları ve dondurucu hidrokarbon yağmuru fışkırtan kriyovolkanlar da var.

Dünya gezegeni ve ötesi için giysiler üretmeye devam ederken, Titan’ın zorluklarını kucaklamak bizi aşırı soğuk havalar için yaptığımız giyeceklerin teknolojik sınırlarını zorlamaya itiyor. İşte bu yüzden Titan Polar Ceketimiz, Dünya’da – veya Titan’da – hava soğudukça güçlenen tek polardır. İç kısımdaki ultra sıcak tutan polar ile dış kısımda dünyanın en güçlü elyafını birleştirir. Kar fırtınası için acil durum çekme kordonlu manyetik bir fermuarı bile var.”

Kıyamet Günü Giysisi

Görsel: Vollebak