Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Güneşten Farksız Yapay Işık Sistemi

Güneşten Farksız Yapay Işık Sistemi

Atmosferden esinlenerek geliştirilen teknoloji, şehirleşmeyi yerin dibine sokmak istiyor.

Doğanın ve yaşadığımız her anın yeşil ve doğal olmasını sağlayan, sabah uyandığımızda içimizdeki yeşeren tüm güzel duyguları besleyen yıldızımız Güneş’i kopyalamak ve kullanabileceğimiz hale getirmek varoluşsal açıdan bakınca pek çok teknolojik gelişmeden daha büyük bir anlama sahip. CoeLux isimli İtalyan bilim şirketinin yapay olarak yarattığı güneş ışığı adeta gerçeğinin gücünü her yerde kullanılabilir hale getiriyor.

Atmosferin katmanlarından ve prensiplerinden esinlenen bu sistem yapay güneş ışığını birebir yansıtıyor. CoeLux’ın tanıtım videosunda gün ışığının kapalı alanda nasıl etkili olduğunu ve uygulanabilirliği detaylarıyla gösteriliyor. Çalışmaya fotoğraflarla bakıldığında odayı aydınlatanın Güneş mi yoksa yapay ışık mı olduğunu ayırmak pek kolay olmuyor.

Yapay ışığı tropik, akdeniz ve kuzey temasıyla sunabilen teknolojinin öncelikli amacı hastane, yer altı otoparkları gibi alanların aydınlatılması ve güneş ışığının insan psikolojisi üzerindeki etkilerini ulaştırmak yatıyor. Fakat gelecek hedefleri arasında büyük şehirleri sırtından hançerleyen gökdelenlere veda edip sürekli yukarıya çıkmaktan vazgeçmek yatıyor. Gökdelenleri atmosferi delip uzaya çıkacak kadar yükseğe koymak yerine yerin dibine sokup güneş ışığının varolması sağlanabilir.

Görsel; CoeLux