Açık hava afişlerini aktif hava temizleyicilere dönüştüren bir malzemeyle basan Guggenheim Müzesi Bilbao, reklam kampanyaları aracılığıyla hava kirliliğiyle mücadeleye destek veriyor. Afişlerin çalışma prensibi, ağaçlarınkine benzer bir arındırıcı etki yaratan doğal fotokataliz sürecine dayanıyor.
Afişlerin 700’den fazla ağacın hava temizleme etkisine eşdeğer olacağı iddia ediliyor
Guggenheim Müzesi Bilbao, afişlerde Pureti® Print isimli baskı teknolojisini kullanıyor. Müzenin cephesindeki sergi afişlerinin yanı sıra, şehrin sokak lambaları boyunca asılan tüm afişlerde de teknoloji kullanılmış. Bu açık hava reklam kampanyasının mevcut etkisinin 700’den fazla ağacın hava temizleme etkisine eşdeğer olacağı iddia ediliyor.
Müze genel müdürü Juan Ignacio Vidarte, bu teknolojinin Guggenheim’ın iklim değişikliğiyle mücadele taahhüdü kapsamında attığı adımlardan biri olduğunu açıkladı. Daha önce, müze galerilerindeki aydınlatma sistemlerinin değiştirerek güç tüketimini azaltmak gibi başka adımlar da atılmıştı.
NASA iş birliğiyle geliştirilen ve farklı uluslararası laboratuvarlar tarafından onaylanan Pureti® Print, bilimsel olarak fotokatalizi temel alıyor. Güneş ışığının tetiklediği kimyasal bir reaksiyon olan fotokataliz; oksijeni ve su buharını hava kirleticileri (NOx, SOx veya VOC’ler gibi), bakterileri, küf ve kötü kokuları temizleyen ajanlara dönüştürüyor. Pureti® Print Avrupa’nın çevreyle ilgili gelecekte karşılaşacağı önemli zorlukları çözmek üzere tasarlanan Avrupa iSCAPE projesinin de bir parçası. Afişler yaratıcı stüdyo Estudios Durero‘nun imzasını taşıyor.
Görsel: Instagram, Estudios Durero