Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Görünmez Kentler

Görünmez Kentler

Camille Benoit ve Mariana Gella, karantina döneminde hayali şehirlerin ayrıntılı mimari modellerinden oluşan "Invisible Cities" projesini hayata geçirdi.

Pandemi hem küresel bir felaket hem de yaratıcılığı tetikleyen bir engel olarak hayatımıza girdi. Evlerinden üretim yapmanın yollarını arayan tasarımcılar ve sanatçılar çeşitli online etkinliklerle ve meydan okumalarla birbirlerini harekete geçirdiler. Örneğin Eny Lee Parker karantinada evlerinden çıkmayan tasarımcılara seslenerek onları hayallerindeki evleri kilden yapmaya davet etti. Hatta yarışmaya ivme kazandırmak için bir grup tasarımcıya hediye polimer kil seti gönderdi. Mimarlık ve tasarım firması Foster + Partners ise çocukların kağıttan yapılar inşa edebilmesi için #architecturefromhome adlı bir etkinlik serisi hazırladı. Kaan Bilaloğlu’nun #drawthisinyourstyle etkinliği de sanatçıları harekete geçiren ve devam etmekte olan bir etkinlik. Camille Benoit ve Mariana Gella ise karantina döneminde, kağıttan ve evlerinde bulabildikleri diğer malzemelerden Invisible Cities adını verdikleri fantastik mimari modeller yapmış.

Londra’da yaşayan ve ev arkadaşı olan kağıt sanatçıları Camille Benoit ve Mariana Gella, pandemiden bir süre önce Invisible Cities için beyin fırtınası yapmış. Karantina ise onların bu projeyi hayat geçirmeleri için adeta bir fırsata dönüşmüş. Benoit ve Gella, projeyi hayata geçirmek için salonlarını atölyeye dönüştürmüş. O günlerde yataklarında modellerden küçük parçalarla uyanıyorlarmış.

View this post on Instagram

Following weeks locked up at home, dreaming and creating, @cams_paper_lab and I can finally share our second imaginary city. Based on Italo Calvino’s book ‘Invisible Cities’, we are happy to show you our paper architectures, and the magic of the creative process. CALISTA 'They dreamed of pursuing her. As they twisted and turned, each of them lost her. After the dream they set out in search of that city; they never found it, but they found one another; they decided to build a city like the one in the dream.' #paper #papercraft #paperart #paperartist #handmade #invisiblecities #italocalvino #arjowiggins #fedrigoni #artisan #coronaart #ukartist #collaboration #workfromhome #wfh #architecture #design #ricardobofill #murallaroja #edwardjames #laspozas #xilitla

A post shared by Mariana Gella (@marianagella) on

Projenin ilham kaynağı Italo Calvino’nun Invisible Cities kitabı

Projede Saori, Azra, Calista ve Ika olmak üzere 4 farklı mimari model ortaya çıkmış. Projenin ilham kaynağı ise Italo Calvino’nun Invisible Cities/Görünmez Kentler kitabı. Kitap, Marko Polo ile Kubilay Han’ın satranç oynarken yaptığı sohbetlerden oluşuyor. Sohbetlerin konusu ise Marko Polo’nun seyahatleri.

Projenin ilk adımları kağıt üzerine yaptıkları eskizlerle başlamış. Ardından Illustrator’da bu çizimleri geliştirmişler ve Rhinoceros’ta her şehrin 3 boyutlu olarak neye benzeyeceğini, ışığın heykelleri nasıl etkileyeceğini kurgulamışlar. Bu ön çalışmaların ardından 2 boyutlu kağıt parçaları hazırlamaya başlamışlar. Bu aşamada hem plotter kesim makinesini kullanmışlar hem de manuel kesim yapmışlar. Kesimler tamamlandıkça parçaları birleştirip 3 boyutlu modelleri ortaya çıkarmaya başlamışlar. Modellerin ayakta durabilmesi için bazı bölümlerde metal teller kullanmışlar. Araştırma süreci, tasarım, inşaat ve fotoğraf çekimi dahil tüm süreç 2 ay sürmüş. Fotoğraf çekimini de kendileri yapmışlar. Fotoğraflarda atmosfer yaratmak için de elektronik sigaradan çıkan dumanı kullanmışlar.

View this post on Instagram

Following weeks locked up at home, dreaming and creating, @marianagella and I can finally share our imaginary cities. Based on Italo Calvino’s book ‘Invisible Cities’, we are happy to show you our paper architectures, and the magic of the creative process. AZRA ‘Below there is nothing for hundreds and hundreds of feet: a few clouds glide past’ ‘En dessous, il n’y a rien pendant des centaines et des centaines de mètres : un nuage circule.’ #paper #papercraft #paperart #paperartist #handmade #invisiblecities #italocalvino #arjowiggins #fedrigoni #artisan #coronaart #ukartist #collaboration #workfromhome #wfh #architecture #design #sculpture #creationandconception #paperarchitecture #uk #camspaperlab #colorplan #

A post shared by Cam’s Lab (@cams_paper_lab) on

Projedeki binalar hayali olsa da, tasarımları bazı gerçek binalardan ilham alıyor. Calista modelinde Ricardo Bofill’in La Muralla Roja’sından etkilenmişler. Saora’da ise L’Institut du Monde Arabe ve Sakura House etkileri var. Ika için S + PS Architects’in Collage House‘undan, Azra için de Xavier Corberó’nun evinden ilham almışlar.

Camille Benoit‘nin çalışmalarını buradan ve Mariana Gella‘nın çalışmalarını ise buradan takip edebilirsiniz.

Görsel: Instagram