Vidi Labs direktörü Turzo Bose, Seekr adlı cihazın fikir olarak temellerini 2020’de pandemi sırasında atmış. O dönemde sosyal mesafe tedbirleri nedeniyle görme engelli dedesinin, dışarıdayken kendisine bir şeyler anlatacak gören kişilerle bir araya gelemediğini gözlemlemiş. Büyükbabasının ihtiyacı olan şeyin bu işi yapabilecek bir teknoloji olduğuna karar vermiş. Sonuçta, kullanıcının giysisine tutturulabilen kibrit kutusu boyutundaki bu cihaz ortaya çıkmış.
Seekr derinlik algılayıcı bir kamera, mikroişlemci, pil ve Bluetooth modülüyle donatılmış. Cihaz, kullanıcının akıllı telefonundaki ücretli bir iOS/Android uygulamasıyla eşleştiriliyor ve bu uygulama, üçüncü taraf bir Bluetooth kulaklık aracılığıyla sentetik ses ipuçlarını aktarıyor.
4 farklı modda çalışıyor
Kullanıcılar, fotoğraf çekmek için Seekr üzerindeki bir düğmeye basılarak etkinleştirilen dört farklı yapay zeka tabanlı çalışma modu arasında geçiş yapabiliyor.
Sahne modu, kullanıcının önündeki temel sahneyi tanımlıyor. “Saat 12 yönünde bir bankta oturan iki kişi” ifadesi, bu modun yaptığı sesli tanımlamalara bir örnek. Derinlik modu ise kullanıcının elini kavramaya çalıştığı öğeye doğru yönlendiriyor.
Süpermarket modu, fotoğrafı çekilen ürünün türünü (ekmek, elma vb.) tanımlıyor ve Metin modu tabelalar, ambalajlar, menüler vb. üzerindeki metni okuyor.
Cihaz, Seekr internet sitesi üzerinden sipariş edilebiliyor ve yaklaşık 770 dolar fiyatla satılıyor. Bu fiyata uygulamanın bir yıllık abonelik ücreti de dahil.
Cihaz, yakın zamanda CES 2025 İnovasyon Ödülü’nü alarak başarısını kanıtlamış.
Görme Engelliler İçin Okuyabilen ve Yüzleri Tanıyabilen Akıllı Gözlük
Lima’da Görme Engelliler İçin Dokunsal Kaldırımlar Yapılıyor
Görsel: Seekr