Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Google ve Reklamcılık Vakfı ile Doğan Hızlı Şarj’ın Yaratıcılarıyla Röportaj

Google ve Reklamcılık Vakfı ile Doğan Hızlı Şarj’ın Yaratıcılarıyla Röportaj

Google ve Reklamcılık Vakfı hayata geçen Hızlı Şarj eğitim programının içerik yaratıcıları İsmail Seval, Serhat Akkılıç ve Toygun Yılmazer ile konuştuk.

Google ve Reklamcılık Vakfı tarafından ortaklaşa hazırlanan ve Enerjisa sponsorluğuyla gerçekleşen Hızlı Şarj RV Digital Masterclass Powered by Google sertifika programı 18 Şubat – 2 Mart tarihleri arasında gerçekleşti. Program; yeni dijital reklam ekosistemi, data odaklı yaratıcılık, içerik (gerçek zamanlı içerik, YouTube içerikleri, içerik stratejisi), performans pazarlaması ve sosyal medyaya yeni bakışlar konu başlıklarıyla şekillendi. Hızlı Şarj, değişen reklamcılık dinamikleri içinde sektör çalışanlarına hızlandırılmış eğitim sundu.

Her alanda üretilen her iş ve proje hakkında internette detaylı bilgi bulunması, hangi tekniklerle neler yapıldığına erişilebilmesi sayesinde yöntemler daha da bilinirlik kazandı. Ancak bu tekniklerin uygulanması ve nasıl değerlendirilebileceği kimi zaman belirsizliğini koruyor. Bu nedenle de Hızlı Şarj, sektörün ihtiyaçları doğrultusunda tanımlar ve teorik bilgiden öte uygulamaya odaklandı. Eğitimin sonunda ise Enerjisa sponsorluğundaki atölyede eğitim boyunca ele alınan konular bir brief ile katılımcılara aktarılarak öğrenilen bilgilerin uygulaması yapıldı.

Eğitim programının şekillenmesini sağlayan, içeriğinin yaratıcıları newton.ddc’nin kurucu ortağı İsmail Seval, Havas Creative Group Turkey CEO’su Serhat Akkılıç, TBWA\ISTANBUL’dan Chief Strategy Officer Toygun Yılmazer ile konuşarak programın hedeflerini ve sonunda katılımcıların elde edeceği çıktıları konuştuk.

“Dijital artık ek bir alan olmaktan çıkıp, reklamcılığın temel oyun alanı haline geldi.”

Hızlı Şarj eğitim programı nasıl doğdu?

Toygun Yılmazer: Cannes Lions’ta Cyber kategorisinin kalkmasının da işaret ettiği gibi dijital artık ek bir alan olmaktan çıkıp, reklamcılığın temel oyun alanı haline geldi. Günümüzde reklam ajanslarında ya da reklamveren şirketlerde çalışan tecrübeli insanlar reklamcılığın ATL ve BTL olarak ayrıldığı, önemli kampanyalara TV+ dendiği bir dönemde yetiştiler. Bilinirlikten satın almaya kadar tüm aşamaların dijitalde oluştuğu yeni dünyada kendilerini çok hızlı bir şekilde güncelleme ihtiyacı içindeler.

Reklamcılık Vakfı olarak 2019’da sektörün en çok ihtiyaç duyduğu eğitim konularını saptamak için yaptığımız çalışmada bu sonuca ulaştık. Bu eğitim programı için sektör uzmanlarının yanında Google’dan destek aldık. Ortaya Hızlı Şarj programı çıktı.

Hızlı Şarj, katılımcılarına neler kazandırmayı hedefliyor?

İsmail Seval: Vakıf olarak temel misyonumuz sektördeki yetenek havuzunun mesleki gelişimlerine destek olmak. Hızlı Şarj’ın temel hedefi ise katılımcılarımızın dijital reklamcılıktaki en güncel kavramlar ile daha aşina olmalarını sağlamak ve dijital iş yapış biçimlerini bir adım öteye taşımak. Bildiğiniz üzere eğitim programları çoğu zaman yeni trendlerden bahsetmek, iş örnekleri göstermek ve ufuk açmaktan ibaret kalabiliyor. Biz Hızlı Şarj ile katılımcılarımızı çok daha kullanışlı ve hızla katma değerli projelere dönüştürebilecekleri bilgilerle donatmayı hedefliyoruz. Eğitimler sonrası almaya hak kazanacakları Google destekli Hızlı Şarj sertifikasının katılımcılarımıza mesleklerinde yepyeni kapılar açacağını düşünüyoruz.

“Sadece kavramsal değil pratiğe doğrudan yansıması olan bir müfredat ürettik.”

Eğitim programı 3 hafta gibi kısa bir süre tamamlanacak. Katılımcılar öğrendiklerini de bu kadar hızlı uygulayabilecek mi?

Serhat Akkılıç: Programın süresi ve uygulanma şekli faal olarak çalışma hayatında olan, İletişim dünyasında tecrübe sahibi olmaya başlamış, ancak teknoloji ile reklamcılık arasındaki hızla dönüşen ilişkide yeni kavramlarla ilgili yoğun iş temposunda doğru bilgiye kompakt olarak ulaşabilme sıkıntısı yaşayan, FOMO (bir şeyleri kaçırıyorum korkusu) yaşayan profesyonelleri adresliyordu. Kullanılabilir, sadece kavramsal değil pratiğe doğrudan yansıması olan bir müfredat ürettik Hızlı Şarj eğitmenlerimizle. Dönüşen İletişim ekosisteminde elinizde bir harita varsa, tecrübe ve bakış açısı olarak da belirli bir seviyedeyseniz, hızlı şarjı çok hızlı uygulamaya alma şansınız var. Bu arada bu grubu işlerinden doğru zamanda alıp, meslekte farklı uzmanlık alanlarındaki duayenlerle bir araya getirerek, yanlarında taşıyacakları bir düşünsel alet çantası vermek istedik. Teknolojinin İletişim endüstrisindeki rolü sebebiyle bu deneyim ve yaklaşımdaki profesyonellerin alet çantalarını orta vadede tekrar doldurmalarını isteyeceğiz, Reklamcılık Vakfı’nın da bu noktada sektördeki insan kaynağına destek olması en önemli amaçlarımızdan biri.

Hızlı Şarj’ı benzer eğitim programlarından ayıran şeyler neler?

Toygun Yılmazer: Bu eğitim programı teoriden çok pratik bilgilere odaklanmış durumda. Sektördeki herkes içerik, performans pazarlama, veriye dayalı yaratıcılık gibi kavramların çok önemli olduğunu farkında. Yapılan iyi işleri takip edebiliyor. Kritik olan bilen olmaktan uygulayan olana geçiş yapabilmek. Hızlı Şarj’da eğitimcileri seçerken ve Google ile işbirliği yaparken önemsediğimiz bu oldu. Tüm eğitimciler kendi alanında yıllardır bu konuları uygulayan insanlar ve nasıl uygulanacığını anlatmak üzere bir program kurguladılar.

Görsel: Hızlı Şarj