Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Google Stadia Sürükleyici Tanıtım Filmiyle Hizmete Başladı

Google Stadia Sürükleyici Tanıtım Filmiyle Hizmete Başladı

Google, bulut tabanlı oyun servisi Stadia'nın piyasaya çıktığını yayınlamış olduğu reklam filmi ile duyururken hizmeti ilk gün deneyimleyen kullanıcılar oyunlarda gecikmeler yaşadığını bildirdi.

Bulut tabanlı oyun servisi Google Stadia’nın 19 Kasım’da piyasaya çıkacağını duyurmuştuk. Birçok oyunseverin heyecanla beklediği oyun sektörünün gidişatını değiştireceğini düşündüğü hizmet geçtiğimiz gün kullanılmaya başlandı. Google herhangi bir oyun konsoluna ihtiyaç duymadan oyun oynamaya imkan sağlayacak Stadia’nın satışa çıktığını yayınladığı reklam filmi ile duyurdu.

Her yerde her an oyun oynama heyecanı

Şirket, Stadia’nın sağlamış olduğu avantajları yayınlamış olduğu iki dakikalık duyuru filmi ile paylaştı. Google Stadia’nın geleneksel oyun konsollarının aksine herhangi bir yere ihtiyaç duymadığını ve dolayısı ile gürültü yapamayacağını anlatarak başlayan film Stadia’yı havada yer alan bir elektrik olarak tanımlıyor. Reklam filminde bulut tabanlı oyun servisinin herhangi bir standart oyun kumandası ile oynanabileceği gösterilirken farklı cihazlara geçiş yapmanın mümkün olduğuna da değiniliyor. Reklam filminde yer alan ikili servisin sunmuş olduğu oyunların dünyasında sanal bir gezintiye çıkarken telefon ekranından televizyon ekranında büyük bir hızla akıyor. Google, Stadia ile birlikte indirmeden, güncellemeden ve beklemeden oyuna ulaşmayı vadediyor.

Reklam filmi parıltılı, hızlı ve heyecan verici geçiyor olsa bile hitap ettiği izleyici kitlesinin kimler olduğunu hala biraz soru işareti. En nihayetinde kullanılacak olan internetin hızına bağlı olarak çalışacak hizmet için düşük internet bağlantısı sorun oluşturabiliyor.

Bulut tabanlı oyun servisinde Red Dead Redemption 2, Mortal Kombat 11, Assassin’s Creed Odyssey gibi oyunların yanı sıra ilerleyen dönemde piyasaya çıkacak olan Marvel’s Avengers, Watchdogs: Legion ve Cyberpunk 2077 gibi oyunlara da erişmek mümkün olacak.

Google Stadia ilk gününde gecikme sorunları yaşattı

Google, 4K 60 fps eşliğinde keyifli bir oyun deneyimi sunacağını taahhüt etmiş ve reklam filminde de bu konuya değmişti. Her ne kadar fragman kullanıcıların heyecanlanmasına ve Stadia üzerinden oyun oynaması için sabırsızlanmasına yol açsa da işler gerçekte bu şekilde gitmedi. Temeli internet hızına bağlı olan Stadia satışa çıktığı ilk gün birçok kullanıcıya gecikme sorunu yaşattı. The Washington Post’tan Gene Park da Google Stadia üzerinden denediği oyunlarda gecikme yaşadığını bildirdi. Haberde yer alan videoda oyunda yaşadı gecikmeyi gösteren Park bir de hız testi gerçekleştirdi. 747 Mbps indirme hızına sahip internet bağlantısında bile yaklaşık bir saniyelik gecikme yaşandığı görülüyor.

Gecikme sorunlarının yanı sıra Stadia’nın veri kullanımı da dikkat çekiyor. Red Dead Redemption 2 ile bir deneme gerçekleştiren kullanıcıya göre 1080p çözünürlükte 60fps eşliğinde oyun deneyimi yaşamak isteyen kullanıcıların dakikada 120MB saatte ise 7GB üzerinde veri harcaması gerekiyor.

Hizmete sunulmadan bir gün önce Google Genel Müdürü ve Başkan Yardımcısı Phil Harrison tarafından 12 oyun yerine 22 oyunla hizmete gireceğinin açıklanması ve ardından Stadia’nın tanıtım fragmanının yayınlanması büyük heyecan yaratmış olsa da ilk deneyimler  daha iyi bir performans görmek için bir süre daha beklemek gerektiğini gösteriyor.

Görsel: Youtube