Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Giyilebilir Hava Yastığı

Giyilebilir Hava Yastığı

Yelek şeklindeki giyilebilir hava yastığı, düşme anında açılarak baş, boyun ve kalçaları da içine alan kapsamlı bir koruma sağlıyor.

Bisiklet dünyasında, kaza anında açılan sensörlü ve giyilebilir hava yastıklarıyla sıkça karşılaşıyoruz. Ayrıca ileri yaştaki insanların düşme sonucu zarar görmesini önlemek için de giyilebilir hava yastıkları yapılıyor artık. Kalça kırıklarını önlemek için geliştirilen ve kemer gibi bele takılan Hip’Guard bunlardan biriydi. Çinli teknoloji girişimi Suzhou Yidaibao Intelligent Technology Co. ise başı ve boynu da koruyabilen, yelek şeklinde daha kapsamlı bir hava yastıklarıyla karşımızda.

Düşmelere karşı yüksek teknolojili kalkanlar

İlk olarak 2019’da tanıtılan bu giyilebilir hava yastıkları, düşme hareketini ve açısını tespit etmek için birlikte çalışan mikro jiroskop ve işlemciyle donatılmış. Olası bir kaza tespit edildiğinde yastıklar, 0,18 saniye gibi kısa bir sürede açılıyor. Videoda da görebieceğiniz üzere bu, birinin yere düşmesi için geçen ortalama süreden çok daha hızlı.

Hayat kurtaran bu aksesuarlarda bulunan bir mikroçip, saniyede 200 kez kullanıcının hareket verilerini topluyor. Aynı anda bir yapay zekâ algoritması ise, duruşları analiz ederek bu yelek ve kemerleri düşmelere karşı yüksek teknolojili kalkanlar haline getiriyor. Dayanıklı tek parça dokuma (OPW/one-piece woven) hava yastığı kumaşı, bu koruyucu donanımın sağlamlığına katkıda bulunarak hem aşınma direnci hem de kullanıcı açısından gönül rahatlığı sunuyor.

Yenilikçi şirketin müdür yardımcısı Song Zhangxuan, gerçek zamanlı duruş analizi ve hızlı hava yastığı açılmasının ikili zorluklarını kabul ediyor. Ancak yalnızca Çin’de tahminen 200 milyon yaşlı birey varken, bu giyilebilir hava yastıklarının potansiyel etkisi çok büyük; yaşlılara daha güvenli bir gelecek, sevdiklerine ise rahat bir nefes vaat ediyor.

Görsel: Suzhou Yidaibao Intelligent Technology Co.