Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Geri Dönüşümsüz Plastik Cerrahi Merkezi

Geri Dönüşümsüz Plastik Cerrahi Merkezi

Çevre dostu su markası Liquid Death, yeni kampanyasında geri dönüştürülemeyen tonlarca plastiği değerlendirmek için bir plastik cerrahi merkezi kurdu.

Şişelenmiş su pazarlamasına bambaşka bir bakış açısı getirerek suyu yaşam ile özdeşleştiren yaklaşımı tam tersine çeviren konserve su markası Liquid Death, çarpıcı reklam kampanyalarına bir yenisini daha ekledi. Greenpeace tarafından hazırlanan 2022 yılı raporuna göre geri dönüşüm için toplanan plastiklerin yalnızca yüzde 5’i gerçekten geri dönüştürülüyor. Geri dönüştürmek kârlı olmadığı için plastik geri dönüşümünün bir efsane olduğuna ve çoğu plastiğin çöplük ve okyanuslara gitmeye devam ettiğine dikkat çekmek isteyen Liquid Death, yeni kampanyasıyla dünya genelinde üretilen tonlarca plastiği değerlendirmenin esprili bir yolunu sunuyor.

Plastic Surgery Center adlı kampanya plastik atıklarla plastik cerrahiyi bir araya getiriyor. Kreatif ajans Party Land imzalı kampanya filminde ABD’li komedyen Whitney Cummings Plastic Surgery Center’da çalışan bir plastik cerrahı canlandırıyor. Cerrah Cummings, plastik atıkları okyanuslardan ve kumsallardan uzak tutmanın yolunu plastik atıkları implant malzemesi olarak hastalarının vücutlarına yerleştirmekte buluyor. Film bir yandan popo kaldırma ve dudak dolgusu gibi mevcut kozmetik cerrahi trendleri ti’ye alırken, diğer yandan da geri dönüşümün etkisi olmayan kurumsal bir yeşil aklamadan ibaret olduğunun altını çiziyor.

EarthDay.org’a göre, dünya genelinde dakikada 1,2 milyon plastik su şişesi kullanılıyor. “Tüm bu plastik aslında geri dönüştürülebilir olmadığından soruna kendi çözümümüzü sunmak istiyoruz. Saçma ve karanlık, ama yine de durum böyle. İnsanları bu konuda güldürebilir ve yol boyunca onlara bir şeyler öğretebilirsek, belki bir dahaki sefere tek kullanımlık plastik şişe ile geri dönüştürülebilir alüminyum kutu arasında seçim yapmak zorunda kaldıklarında, bunu düşünürler.” diyor bir LinkedIn paylaşımında Liquid Death Yaratıcılık Başkan Yardımcısı Andy Pearson.

Plastic Surgery Center kampanyası aynı zamanda Liquid Death’in devam eden #DeathtoPlastic girişiminin de bir uzantısı. Marka bu girişim kapsamında satışlardan elde ettiği gelirin bir kısmını risk altındaki topluluklara güvenli içme suyu sağlayan kâr amacı gütmeyen Thirst Project‘e ve plastik kirliliğini azaltmaya odaklı bir kuruluş olan 5 Gyres‘e bağışlıyor. Netflix’in eski kreatif direktörü olan Mike Cessario tarafından kurulan ve suyu geri dönüştürülebilir teneke kutularda satan marka, kurulduğu günden bu yana plastikte geri dönüşümü hicveden esprili bir iletişim yürütüyor.

Liquid Death, ofansif iletişim diliyle bugüne dek mesajlarını bazen bir lavman kiti üzerinden bazen de pornografik film yıldızı Cherie DeVille ile vermeyi tercih etti. Cessario bu yaklaşımlarını verdiği bir röportajda, “Biz öncelikle bir eğlence şirketiyiz. Pazarlama yapmak istemiyoruz. İnsanları güldürmek istiyoruz. Ve o gün için birinin haber akışındaki en komik şey olmak istiyoruz. Bu bizim hedefimiz.” sözleriyle açıklıyor. Plastikte yeşil aklamadan söz etmişken, sürdürülebilirlik koleksiyonunda listelediği 2 bin 452 adet ürünün yalnızca 239’unun gerçekten herhangi bir geri dönüştürülmüş malzemeden üretildiği iddialarıyla yakın zamanda Nike‘nin ABD’de bir dava ile karşı karşıya kaldığını belirtelim.

Görseller: Twitter, Instagram, Youtube