Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Gerçekten Var Olan Bir Hayali Arkadaş

Gerçekten Var Olan Bir Hayali Arkadaş

Geçmişin ahşap oyuncaklarını bugünün teknolojisiyle buluşturan Avakai; duygularını ifade eden, sosyal ve etkileşimli bir oyuncak.

Bugünün çocukları aslında iki dünya arasında kalıyor. Bir yanda geçmişin sağlam, sağlıklı ama etkileşimsiz ahşap oyuncakları; diğer yanda ise teknoloji, bağlantı, ekranlar, hareket ve etkileşim içeren günümüz oyuncakları. Bu iki dünyayı bir araya getiren oyuncak ise çok az. Avakai de işte kızına oyuncak arayan bir babanın bu ikilemi yaşaması nedeniyle doğmuş bir oyuncak. Sade, ve sevimli ahşap bir bebek ama teknolojiden de geri kalmıyor.

İsmini Litvanca’daki çocuk kelimesinden alan “Vai Kai” isimli bir şirket tarafından yaratılan Avakai, Bluetooth kullanarak duygularını ifade edebilen bir oyuncak. Yakın zamanda incelediğimiz sosyal robot SIMA‘nın aksine ekran üzerinden iletişim kurmuyor. Onun yerine uzaklık, dokunma ve hareketi algılayan sensörleri aracılığıyla ses ve ışık içeren ya da dokunsal tepkiler veriyor. Ahşabın naifliği ve gerçekliği bu bağlantısız etkileşim ile birleştiğinde ise ortaya neredeyse sihirli bir etki çıkıyor. Geleneksel oyuncaklar ile mobil cihazlar arasındaki boşluğa yerleşerek bu iki ucu bir araya getiren Avakai; çocukların hayal gücüne yönelik sosyal ve eğlenceli aktivitelere katılma ve yenilerini yaratma fırsatı veriyor.

Çocuklar Farklı Oyunlar Yaratabiliyor

Özellikle 5-9 yaş arası çocuklar için geliştirilen ama 3 yaş üstü herkese hitap eden Avakai;  Avakai tek başına performans alabileceğiniz bir oyuncak. Ama birden fazla bebek olduğunda, eğlence ikiye katlanıyor. İki Avakai yakın mesafede Bluetooth üzerinden, uzak mesafede ise uygulama üzerinden otomatik olarak bağlanıyor, kendi aralarında konuşabiliyor, birbirlerinin yakında olduğunu hissedebiliyor. Bu da saklambaç gibi, hazine avı gibi oyunlara yepyeni bir soluk katmayı sağlıyor. Bir çocuk elinde Avakai’si ile saklanırken diğerleri kendi oyuncaklarının yardımıyla onu bulmayı deneyebiliyorlar örneğin.  Tek Avakai varsa, o zaman da aynı özelliklere uygulama üzerinden erişmek mümkün. Ayrıca uygulama ile ebeveynler, Avakai’nin mobil cihaza mı, diğer Avakai’lere mi bağlanacağını belirleyebiliyor.

Bunların yanı sıra çocuklar bebeklerle çeşitli yollarla etkileşime girip, onun duygularını öğrenebiliyorlar. Kafasını okşayınca ışığı ruh halini yansıtan renkte yanabiliyor, kafasına hafifçe vurarak şarkı söylemesi sağlanabiliyor, iki elleriyle sararak bebeği sarabiliyorlar. Bunun gibi özellikler sayesinde Avakai, hem duyguların iletişimini yapıyor hem de empati duygusunu geliştiriyor.

Avakai’ler uzak mesafelerde yine telefonlara kurulu uygulama aracılığıyla iletişim kuruyor. Bu da daha önce haberini yaptığımız Lovebox gibi, uzaktan oyuncakla etkileşime girilmesini sağlıyor. Yani siz iş gezisindeyken çocuğunuzun Avakai’sine şarkı söyletebiliyor, böylece onu düşündüğünüzü belli edebiliyorsunuz.

oyuncak_avakai_bigumigu

oyuncak_avakai_bigumigu

oyuncak_avakai_bigumigu

Sade Ama Yenilikçi Bir Oyuncak

Avakai, uzun ömürlü sosyal bir oyuncak. Dışarıda kolaylıkla kullanabiliyor. Teknolojiyi kullanıyor ama çocuğu ekran önüne hapsetmiyor. Uzun ömürlü bataryası haftada bir kez şarj edildiğinde yeterli oluyor. Avakai’nin sade, İskandinav tarzı tasarımını hayata geçirmek için Polanya’daki bir küçük kasabadaki ahşap ustalarıyla çalışılmış. Yüksek kalite ahşap, bu ahşap ustalarının elinde hafiften matruşkaları anımsatan bu sevimli figüre dönüşmüş. Kullanılan malzemelerin hepsi kalite sertifikalı ve oyuncaklar sağlığa zararlı toksik madde içermiyor.

Avakai, çok sevimli bir fikir. Ancak Kickstarter üzerindeki kampanyasında başarı sağlayamamış. Buna rağmen işler iyi gidiyor gibi görünüyor. Çocukların hayal gücünü sınırsız bırakan ve pek çok yeni oyun yaratmaya destek olan bu oyuncak; açık kaynak platformu ile pek çok yeni uygulama için de büyük potansiyele sahip. Bu nedenle her yaş çocuğun kendine göre oynayabileceği, özelleştirebileceği, cinsiyetten bağımsız bir oyuncak olan Avakai; kesinlikle izlenmesi gereken ürünlerden.

oyuncak_avakai_bigumigu

oyuncak_avakai_bigumigu

oyuncak_avakai_bigumigu oyuncak_avakai_bigumigu

oyuncak_avakai_bigumigu

oyuncak_avakai_bigumigu

 

Görsel: Vai Kai Facebook Vai Kai