Bir filmi film yapan en önemli kavramlardan biri sinematografi. Görüntü yönetmeni filmlerin Prometheus’u gibi gelir bana hep. İyi bir görüntü yönetmeni, sanki sanatın özündeki ateşi alıp filmin tam ortasına bırakır ve film öylece parlar. Sonuçta senaryo ve yönetmen tabii ki çok önemli fakat görüntü yönetmeni de onlar kadar önemsenmesi gereken bir detay. Çünkü senarist hikayeyi hayal eder ve yazar, yönetmen sahnelere vermek istediği anlamları harmanlar ve görüntü yönetmeni de seyircinin o anı yaşamasını sağlar. İyi bir sinematografiyle filmi izlemez yaşarsınız. Zaten filmden çıktığınızda hikaye anlatımı açısından tren çarpmış gibi hissederseniz o film iyidir.
Sinemanın Dili Sinematografi
Burger Fiction sinemayla ilgili birçok kolaj video yapıyor. Bigumigu’da yer veriyoruz biz de kolajlarına; 2017 ve 2018 En İyi Görsel Efekt Oscar’ı kazanan filmleri yazmıştık. Hatta sinemanın en iyi kedilerini kolajlamışlardı geçtiğimiz sene. Studio Ghibli’nin evrimini çok hoş bir videoyla hap bir şekilde bizlere sunmuşlardı. Şimdi de 2018 yılının En İyi Sinematografi Oscar’ı adaylarını ve geçmişten günümüze bu dalda Oscar kazanmış filmleri bir arada topladıkları kolaj videosuyla karşımızda ustalara saygıda kusur etmeyen ikili. Sinematografların yaptıklarını peşi sıra gördüğünüzde keşke diyorsunuz, tüm sinema böyle olsa. ama ne yazık ki değil, sadece ödül kazananlar ve adaylar böyle. Gerçi her film böyle olsaydı o zaman gördüğümüzde kalbimizi sıkıştıran filmlerin bir değeri olmazdı insan için.
2018 En İyi Görsel Efekt Oscar’ı kolaj videolarını izlediğinizde sahneciliğin ne kadar geliştiğini görmüştük. Bu videoda da anlatının ne kadar geliştiğini, teknoloji ve görüntünün iyileşmesiyle filmi yaşayabileceğimiz günlere aslında kısa bir sürede geldiğimizi görüyoruz. 1927’den beri verilen ödül ilk 40 yılında siyah-beyaz ve renkli olmak üzere iki adet veriliyordu. 1968 sonrasıysa, yaşasın renkle gelen devrim diyoruz ve renklerin Hollywood’u ele geçirdiğini görüyoruz. Bu yüzden de ödül renk ayırtmaksızın verilmeye başlanıyor.
bu senenin adayları:
Görsel: YouTube