Yenilenebilir enerjinin önemi anlaşıldıkça bu alanda daha fazla ilginç yenilikle karşılaşıyoruz. Örneğin bitkisel atıklardan yapılan AuReus isimli panel, doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duymuyor, bulutlu günlerde de enerji üretebiliyordu. Yağmurdan da enerji toplayabilen hibrit güneş panelleri ise yağmur yağdığı sürece gece-gündüz elektrik üretebiliyordu. Şimdi de Stanford Üniversitesi’ndeki bir mühendis ekip tarafından geliştirilen ve geceleri de elektrik üretebilen bir güneş paneliyle karşı karşıyayız.
Sıcaklık farkından enerji üretmek
Applied Physics Letters dergisinde, geçtiğimiz ay yayınlanan araştırmadan şöyle söz ediliyor: “Standart güneş panelleri gün boyunca elektrik sağlayabilirken, bu cihaz ‘hem gündüz hem de gece için sürekli yenilenebilir bir güç kaynağı’ olarak hizmet ediyor.”. Cihaz bunu, ortam havası ile güneş pilinin kendisi arasındaki küçük sıcaklık farkını kullanarak elektrik üretebilen bir termoelektrik jeneratör sayesinde yapıyor.
Geliştirilen panel, açık bir gecede 100 mV açık devre voltajıyla 50 mW/m2 güç üretebiliyor. Bunun, geceleri enerji yakalamaya yönelik diğer araştırmalardan çok daha yüksek bir enerji seviyesi olduğu vurgulanmış. Panel, kolayca bulunabilen malzemelerle üretilmiş. Bu nedenle ekip, dünya genelinde insanların elektrik şebekelerine erişiminin olmadığı birçok noktada faydalı olabileceğini umuyor. Bununla birlikte, cihazın verimliliğini artırmak araştırmalarına bir süre daha devam edecekler.
Cihazın, şebeke dışı ve mini şebeke uygulamalarında güç sağlayabileceği belirtiliyor. Mini şebeke uygulamalarıyla kastedilen, bağımsız elektrik şebekeleri. Bu uygulamalar, nüfusun çok az veya çok konumun merkezden çok uzakta olduğu yerlerde kuruluyor.
Enerji konusunda yenilikler ve alternatifler ilginizi çekiyorsa, Microsoft’un veri merkezlerinden gelecek ısıyla Finlandiya’daki evleri ısıtacağı şu projeye de mutlaka göz atmanızı öneririm.
Görsel: Unsplash, Applied Physics Letters