Dış iskelet özellikle; ağır işçilik gerektiren işlerde, yaşlıların daha kolay hareket etmesi amacıyla ve de askeri alanda kullanılmak üzere geliştirilen bir teknoloji. Şimdiye kadar yaşlılar için üretilen Yves Behar imzalı Superflex ve Panasonic fabrikasındaki işçilerin kullandığı dış iskeletler, bu teknolojinin geleceği hakkında bir fikir sahibi olmamızı sağladı. Ford da yakında fabrikalarında dış iskelet kullanmaya başlayacağını duyuran şirketlerden biri oldu.
Robotlar iş hayatında insanların yerini mi alacak tartışmaları sürüyor ancak henüz oralara gelemedik. Bazı robotlar üretim aşamasında insanların yerini almış olsa da insanlar hala üretim bandında çok önemli roller üstlenmek durumunda. Bunlar arasında çok zorlu olanları da var. Bu işler sürekli ayakta durmayı, örnek vermek gerekirse günde 4.600 kez ya da yılda 1 milyon kez aynı kol hareketini yapmayı gerektirebiliyor. İşte Ford bu durumu değiştirmek için dış iskeletleri devreye sokmaya karar verdi.
İşçilerin sakatlık yaşama riskini azaltabilir
Kasım 2017’de Ekso Bionics’in ürettiği EksoVest Exoskeletons adlı dış iskeletler, 2 farklı Ford fabrikasında kullanılarak test edilmeye başlandı. Şimdi ise dünyanın farklı yerlerindeki 15 fabrikaya 75 adet dış iskelet dağıtılacak. Yelek şeklindeki bu dış iskeletlerin motoru ya da pili yok ancak işçinin kolunu sararak 2-7 kg yük kaldırmayı destekliyor ve böylece pasif yardım sağlıyor. Özel olarak başın yukarısında gerçekleştirilen işler için tasarlanan yelek, kişi yukarı uzandığında, kollarına mekanik olarak ek yardım sunuyor. Daha yukarı uzandıkça da daha fazla destek ekliyor. Dolayısıyla yeleğin bir güç arttırıcı değil, bir dayanıklılık arttırıcı olduğunun altı çiziliyor. Ayrıca bu destek sayesinde işçilerin yaşadığı sakatlıkların da azalacağı umuluyor.
Ford’a göre bu henüz bir başlangıç ve başlangıçta tek bir dış iskelete odaklanmak tercih edilmiş. Zamanla dış iskelet kullanımını artıracağına dair sinyaller veriyor.
Görsel: Ford