Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Fiat’ın Radikal Konumlandırma Stratejisi

Fiat’ın Radikal Konumlandırma Stratejisi

Yüksek satış hacmine sahip gri renkli otomobil üretimini bıraktığını duyuran Fiat, yeni marka konumlandırma stratejisini Leo Burnett Italia imzalı kampanyasıyla duyurdu.

Jeep Avenger’a karşı piyasaya sürmeye hazırlandığı yeni elektrikli otomobili Fiat 600e ile birlikte marka konumlandırma stratejisini yeniden ele alan Fiat, renklerin markası olmaya karar verdi. Tek bir renk hariç: Gri. İtalya’nın renkli sahil kasabası Lerici’de çekilen Leo Burnett Italia imzalı reklam filminde bizzat şirket CEO’su Olivier Francois tarafından açıklanan yeni marka stratejisine göre İtalyan otomobil üreticisi artık gri renkli otomobil üretmeyecek. 

Gümüş bir Fiat 600e’nin içindeki Oliver Francois’in turuncu boya dolu dev bir kazana batıp çıktığı spot ile eş zamanlı paylaşılan basın bülteninde, Stellantis çatısı altındaki İtalyan otomobil üreticisi renk paletlerinde İtalyan denizi, güneşi, toprağı ve gökyüzünden ilham alacaklarını duyurdu. Yeni marka stratejisinin açıklandığı Leo Burnett Italia tarafından hazırlanan Operation No Grey adlı kampanyaya, “İtalya. Renkler diyarı. Fiat. Renklerin markası.” sloganı eşlik etti.

Fransız, Japon ve Alman otomobillerinden örnek vererek “Dünyanın başka bir gri arabaya ihtiyacı yok. O halde hadi kuralları değiştirelim!” diyen Francois, alışıldık piyasa dinamiklerine karşı koyan bu zorlu ve yıkıcı sürecin Fiat’ın neşe, renk ve iyimserlik markası algısını güçlendirmeyi hedeflediğini belirtiyor. 4 Temmuz’da düzenlenecek olan lansman ile tanıtımı planlanan 600 serisinde gri renk seçeneğinin bulunmayacağını söylemeye gerek yok. Gri rengin bulunmadığı Fiat 600 serisini sırasıyla 500, Panda ve Egea modellerinin izlemesi bekleniyor.

Diğer renklere kıyasla tozu, kiri ve ufak çaplı çizikleri göstermemesi, açık renk olduğu için güneş ışınlarından daha az etkilenmesi, dolayısıyla daha az ısındığı için klimaya nispeten daha az ihtiyaç duyulması gibi faktörlerden dolayı otomobil üreticilerine satış kolaylığı sunan gri otomobiller aynı zamanda tüketicilerin de öncelikli tercihlerinden. Geçtiğimiz yıl Birleşik Krallık’ta satılan her dört yeni otomobilin biri gri olurken, Türkiye’de beyazdan sonra en çok tercih edilen otomobil rengi yüzde 28,2 ile gri.

Gri renginden vazgeçerek ortalama dörtte birlik bir satış hacmini dışarıda bırakmak, Fiat için büyük bir meydan okuma ve hayli radikal bir karar. Gri haricindeki renkleri, Gelato beyazı, Sicilia turuncusu, Paprika turuncusu, Passione kırmızısı, Blu Dipinto di Blu, Italia mavisi, Venezia mavisi, Rugiada yeşili, Foresta yeşili gibi İtalya’ya özgü kelimelerle kodlayan otomobil üreticisi, griden vazgeçmenin markanın ayırt edici bir özelliği haline geleceğini umuyor.  Şirketin yeni stratejisinin markaların tasarım ve kampanya söylemlerinde giderek birbirine benzediği otomobil pazarında pazarlamaya yeni bir heyecan getirerek şirkete rekabet avantajı sağlayıp sağlamayacağını ise zaman ve elbette satış rakamları gösterecek. 

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por Fiat (@fiat)


Görseller: Twitter, Youtube, Instagram