Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
FarmBot Genesis ile Herkes İçin Hassas Tarım

FarmBot Genesis ile Herkes İçin Hassas Tarım

Her tür bahçecilik görevini yerine getirebilen FarmBot Genesis, küçük bahçeler için tasarlanmış, açık kaynak kodlu bir robot kiti.

Tarım, pahalı ve verilen fireler nedeniyle verimi düşük bir endüstri. Hassas tarım verimi ve sürdürülebilirliği artıran bir çözüm olmakla birlikte FarmBot’a kadar herkesin erişebileceği bir teknoloji değildi. FarmBot Genesis ise yüksek maliyetli ekipmanlar gerektiren hassas tarım teknolojisini kullanımı kolay ve erişilebilir bir çözüme dönüştürüyor.

FarmBot Genesis, bir kit olarak geliyor. Kitin içerisinde Arduino Mega 2560, Raspberry Pi 2 Model B, demonte halde donanım paketleri ve açık kaynak koduna erişim bilgisi geliyor. FarmBot topluluğu her kuruluma yardımcı olmak için hazır bekliyor. Hata gidermeye veya kurulum yardımına yönelik forumlar, adım adım talimatlar internet üzerinden bulunabiliyor.

FarmBot Genesis; avlu, teras, çatı veya seranızdaki küçük bahçeniz üzerine kurulabilen otonom bir cihaz. Fiziksel olarak oldukça basit bir görünümü var. Kartezyen bir düzlem üzerindeki Z ekseninde hareket eden bir robotik araç kolundan oluşuyor. Bu araç kolu çeşitli eklentiler sayesinde farklı görevleri yerine getirebiliyor. XY düzlemi üzerinde hareket eden kol tohum ekmeden sulamaya, yabani otları ayıklamadan gübrelemeye her tür bahçecilik işini halledebiliyor. Sizin tek yapmanız gereken kısım hasat oluyor.

Kitle birlikte standart olarak gelen araçlar tohum enjektörü, sulama aparatı, toprak sensörü ve yaban otu ayıklayıcı. Sistem içerisindeki kamera, düzenli olarak bitkilerinizi ve toprağı fotoğraflıyor. Böylece hem bitkilerin büyümesini hem de olası sorunları izlemenizi sağlıyor.  Bunların dışında kit kolaylıkla güneş panellerine ve yağmur suyu toplama sistemlerine entegre edilebiliyor. Ayrıca evrensel araç başlığı sayesinde sizin yaratacağınız ve 3B baskı ile üretebileceğiniz herhangi bir aracı da kite adapte edebiliyorsunuz.

farmbot genesis_bigumigu_

Bahçenize Uzaktan Erişin

FarmBot Genesis robotu, internet üzerinden çalışan bir platformla destekleniyor. Basit bir arayüz ile bu platform tıpkı meşhur Farmville oyunundaki gibi uzaktan bahçenize ne ekeceğinize karar verebilmenizi sağlıyor. Sadece sürükleyip bırakarak bilgisayar veya tablet hatta akıllı telefon üzerinden oyun oynar gibi tohumlarınızı ekebiliyor, bitkilerinizi sulayabiliyor, kuşları kovalayabiliyorsunuz.

Şu an için yazılımda 30’un üzerinde hazır tohum bulunuyor. Siz tohumları sürüklediğinizde platform, bunları otomatik olarak bahçe boyutlarınıza göre dağıtıyor. Gerçek zamanlı olarak bahçenizi buradan izleyip gelen uyarılarla neler olup bittiğini kontrol altında tutabiliyorsunuz.

FarmBot Genesis ile yazılım bilgisine sahip olmadan da topluluğun yarattığı yazılımlarla pek çok şey yapmak mümkün. Ancak, yazılım işine de girerim diyorsanız, hem FarmBot Genesis’i geliştirebilir  hem de ihtiyaçlarınıza daha uygun araçlar üretebilirsiniz.

2017 yazında NASA tarafından düzenlenen yiyecek üretimi atölyesine katılan FarmBot; uzayda ve dünyada ziraat adına büyük potansiyel sunan, geliştirilebilir bir teknoloji. Şu anda Temmuz ayı için ön talep alan FarmBot Genesis, karbon ayak izini düşüren ve herkesin tarımla teknolojiyi harmanlamasına izin veren önemli bir cihaz.

farmbot genesis_bigumigu_

farmbot genesis_bigumigu_

farmbot genesis_bigumigu_ farmbot genesis_bigumigu_ farmbot genesis_bigumigu_

farmbot genesis_bigumigu_ farmbot genesis_bigumigu_ farmbot genesis_bigumigu_ farmbot genesis_bigumigu_ farmbot genesis_bigumigu_ farmbot genesis_bigumigu_

farmbot genesis_bigumigu_ farmbot genesis_bigumigu_

Görsel: FarmBot