Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Eyfel Kulesinin Gece Fotoğrafını Çekmek Telif Hakkına Aykırı

Eyfel Kulesinin Gece Fotoğrafını Çekmek Telif Hakkına Aykırı

Paris ve Fransa’nın, romantik filmlerin gizli başrolü Eyfel Kulesi, gece görüntülerinde telif haklarıyla korunuyor.

Her gün yüzlerde turist seyahat ettiği kentin tarihi değerlerinin fotoğrafını çekiyor. Pisa Kulesini tutuyor gibi yapan, Eyfel Kulesi önünde zıplayan veya New York Times meydanında yaratıcı pozlar veren turistler her gün bu klişeleri yaşatıyor. Kimileri de bu klişelere karşı fotoğraflar çektiği için ortak popüler kültüre katkı sağlıyor.

Işıklandırmalarıyla birlikte akşam sefası çiçeği gibi gece daha muazzam görünen Eyfel Kulesinin bu görüntüsünü ölümsüzleştirip kamuya açık alanda kullanmak aslında telif haklarına aykırı bir durum. Yani suç. Société d’Exploitation de la Tour Eiffel (Eyfel Kulesi işletme şirketi) tarafından yapılan açıklamada gündüz çekilen fotoğrafların telif hakkından muaf olduğunu ancak eserler üzerinde yazarların hakkı olduğu kadar markalarının da hak sahibi olduğunu belirtiliyor.

Telif hakları dijital dünyada farklı yansımaları oluyor. Google gibi arama motorları üzerine “Eyfel Kulesi gece” gibi aramalar yaptığınızda karşınıza onlarca sonuç çıkıyor. Bu ise telif haklarının hala 300 yıl önceki kalıplarıyla kullanılmasından kaynaklanıyor olabilir. Tüm bu algı insanlığın bakış açısına değişkenlik gösteriyor.

Manşet görselinde kullanılan siyah beyaz Eyfel kulesi görseli Creative Commons (CC0) lisansıyla korunan Louis Pellissier tarafından çekilmiş bir fotoğraf. Metin içinde kullanılan görselin sanatçısı ise Laura Liberal. Ve bu görsel de CC0 lisansı ile korunuyor. Bu lisans ile sanatçılar görsellerini toplumsal kullanıma bağışlıyor. CC0 lisansı görsellerin düzenlenmesine, kopyalanmasına, iş amaçlı kullanımına ve hatta pazarlama amacıyla da kullanılmasına izin veriliyor. Daha sonraki dönemlerde geliştirilen ve güncellenen CC lisanslarında ise yine bu tip kullanımlara izin verilirken bu kez kullanım sırasında eser sahibine referans verilmesi şartı konuluyor.