Bigumigu olarak içimizdeki keşfetme ve paylaşma arzumuzu 2018’de fiziksel bir alana taşıdık. 2018 yılının Ocak ayından bu yana Yeni Yaratıcılar etkinliği ile her ay özgün, yaratıcı ve ufuk açıcı çalışmalar yapan sanatçıları ağırlıyoruz. Ancak COVID-19 zamanı bir araya gelemediğimiz için bu etkinliğimize ara verme kararı aldık. Bu süreç içerisinde Evdeki Yaratıcılar isimli yeni bir etkinliği hayata geçirdik. Bu formatımızda sanatçılar ve yaratıcılar ile Instagram canlı yayınları gerçekleştiriyoruz.
Evdeki Yaratıcılar’ın altıncı konuğu Okan Usta
Evdeki Yaratıcılar serimizin altıncı konuğu Droga5, Wieden+Kennedy ve 72andSunny gibi dünyaca ünlü reklam ajanslarında yaratıcı yönetmenlik yapmış Okan Usta oldu. Şu anda Los Angeles’da bulunan Okan ile işlerini, COVID-19 sürecinde zamanını nasıl geçirdiğini, neler yaptığını ve üretim sürecinde ne gibi değişiklikler yaşandığını konuştuk. Yayının başında Okan’ın kariyerine nasıl başladığı üzerine bir sohbet gerçekleşti. Okan, ABD’de yaşama ve burada çalışmaya başlama süreci ile ilgi konuştu. Tasarım dünyasının yapmak istediklerinin sadece bir kısmını oluşturduğunu fark eden yaratıcı yönetmen karikatür geçmişini sektörle nasıl harmanladığına değindi.
Dünyanın farklı noktalarındaki büyük ajanslarda çalışmanın kazandırdıkları
Okan, ABD’ye ilk geldiği zamanlar hazırladığı portfolyonun yarısını çıkarmak durumunda kaldığını söylerken Avrupa’nın iş yapma bakımından Türkiye’ye daha çok benzediğini vurguluyor. Grafik tasarımı ve sanat yönetmenliği gibi Türkiye’de aslında benzer sayılabilecek kavramların ABD’de daha farklılaştığını söylüyor.
Shanghai’daki tecrübesine dayanarak da Çin pazarından ve markalarının batıdaki markalara karşı gösterdiği meydan okumadan bahsediyor. Yakın gelecekte Çin markaları ürünlerin daha fazla yayılacağına ve çoğunluğa ulaşacağına değiniyor.
Pandemi zamanı çalışma düzeni
Pandemi sürecinde Los Angeles’ın durumunu anlatan Okan, bu süreç içerisinde kendi çalışma düzeninden de bahsediyor. Karantinanın bir iş üzerine düşünürken uygun bir ortam oluşturduğunu ve daha kolay konsantre olabildiğini aktarıyor.
Geçmişten kalan karikatür refleksiyle aklına gelen esprileri not defterine not eden Okan son zamanlarda çizdiği grafi-karikatürlerini de @dorkmatters hesabından paylaşıyor. Bu sayfayı işten ayırdığı vakitlerde kendine hoş gelen esprilerin bulunduğu bir rahatlama alanı olarak tanımlıyor.
1 Temmuz Çarşamba günü gerçekleştirilen ve yaklaşık 50 dakika süren yayının son kısmında izleyicilerden gelen sorular da cevaplandı. Bigumigu ve ATÖLYE hesaplarından gerçekleştirilen yayının tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz.
Görsel: Instagram