Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Eski Telefon Kulübeleri Kent Mobilyalarına Dönüşürse

Eski Telefon Kulübeleri Kent Mobilyalarına Dönüşürse

Cep telefonları hayatımızın bir parçası olmaya başladığından beri, telefon kulübeleri hızla nostaljik objelere dönüştü ve kent yaşamında adeta görünmez oldular. Onların bu dramatik hali, Toronto’da yaşayan fotoğrafçı Joshua Nelson’ı yaşadığı çevredeki telefon kulübelerini belgelediği Bellpayphoneproject adlı projeyi hazırlamaya itmişti. Telefon kulübeleri şimdi de Şanghaylı mimarlık ofisi 100architects’in Orange Phonebooths adlı projesinde başrolde.

Kent mobilyalarına dönüşen telefon kulübeleri

Kamusal alanlarda eğlence amaçlı mekanlar yaratmaya odaklanan Şanghaylı mimarlık stüdyosu 100architects, sokak sanatı kentsel müdahaleler, kentsel pazarlama, mekan yapımı ve mimari obje yapımı arasında duran işler üretiyor. Bu defa, akıllı telefonlar çağında telefon kulübelerinin halka nasıl hizmet edebileceği üzerine düşünen stüdyo, Orange Phonebooths’a imza attı. Proje, Şanghay’ın eski telefon kulübelerini, çağdaş ve işlevsel kent objelerine dönüştürdü. Kent mobilyaları olarak nitelendirebileceğimiz bu objeler, tarihi YuYuan Caddesi üzerinde kaldırımlara konumlandı.

Bir tür kent kapsülü: Orange Phonebooths

Görünüm olarak şık olmalarının yanı sıra mobilyalar; ücretsiz Wi-Fi bağlantısı, ücretsiz USB şarj soketleri, oturma bölümleri, gazete rafı, sehpa, okuma lambaları ve acil durum telefonları sunuyor. Projenin temel prensibi, telefon kulübelerinden kent kapsülleri oluşturmak olduğundan bu denli çok işleve sahipler. Projede farklı şekillerde etkileşimi kolaylaştıran 3 farklı prototip bulunuyor. Koyu turuncu renkleriyle ve parlak LED ışıklarıyla mobilyalar, YuYuan’da yeni birer kentsel simge olmaya aday.

100architects’in çalışmalarını Facebook sayfası ve Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: Instagram