Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Açık Hava Reklamlarının Yerini Sanat Eserleri Ele Geçirdi

Açık Hava Reklamlarının Yerini Sanat Eserleri Ele Geçirdi

Art in Ad Places projesi kapsamında New York'taki telefon kulübelerine yerleştirilen 52 sanat eseri bir kitapta toplandı.

Sokak sanatçısı Caroline Caldwell ve yazar RJ Rushmore, New York sokaklarındaki reklam bombardımanından o kadar bunalmış ki, bölgeyi ele geçiren bu görsel pazarlama materyallerinin hacmini düşürmek için bir şeyler yapmaya karar vermişler. Şehrin açık hava panolarına hakim olacak kadar bütçeye sahip olmadıklarından yöntem konusunda da yaratıcı olmaları gerekmiş. Sonunda şahane bir çözüm bulmuşlar ve telefon kulübelerine müdahale ederek sanat eserlerini sergilemeye karar vermişler.

Telefon kulübelerine 1 yıl boyunca sanat yapıtlarıyla müdahale

Caroline Caldwell ve RJ Rushmore ikilisi, Art in Ad Places adını verdikleri projeyi 2017’de hayata geçirmiş. Ülke çapında sanatçılardan ve sanat kolektiflerinden oluşan 55 farklı yaratıcıyla iş birliği yapmışlar ve böylece New York’un telefon kulübelerinde geçici olarak sergilenecek 55 eser ortaya çıkmış. Her eser yerleştirildiği yerde 1 hafta boyunca sergilenmiş ve sokak sanatı fotoğrafçısı Luna Park tarafından belgelenmiş. Sanat eserlerinde illüstrasyondan çizgi-hikayeye, fotoğraftan grafitiye pek çok farklı türe rastlamak mümkün. İçerik olaraksa tüketim kültürüne ve cinsiyetçiliğe yönelik yoğun bir eleştiri olduğu görülüyor.

Rushmore’a göre telefon kulübeleri mükemmel bir tercih. Çünkü reklamlarla olan ironik ilişkimizi ortaya koyuyor. Kimse kulübeleri kullanmadığından gerçekte işlevleri kalmamış durumda. Hatta sokaklardan kaybolmaya yüz tutmuş haldeler- Joshua Nelson’ın telefon kulübelerini belgelediği fotoğraf projesine de göz atabilirsiniz. Kulübelerin tek yaptıkları reklam göstermek. Kullanılmayan bir şeyin üzerinde reklam gösterilmesi ve insanların da bu reklamlara maruz kalması Rushmore’a göre pek de mantıklı değil.

52 hafta süren Art in Ad Places, geçtiğimiz yıl Aralık ayında sona ermiş. Ancak bir yıl süren bu anlamlı proje Art in Ad Places: 52 Week of Public Art Across New York City adlı bir kitapla ölümsüzleştirilmiş. Kitap Rushmore’un sokak sanatı blogu Vandalog’dan satın alınabiliyor. Kitapta projeye katılan sanatçıların açıklama metinlerine de yer verilmiş. Proje dahilinde sergilenen tüm poster boyutlu işleri, projenin internet sitesinde ve Instagram hesabında görebilirsiniz.

#AdTakeover 44 of 52: "Never Let Them Take It From You" by @sam_heimer #SamHeimer says, "I’ve always had a soft spot for Halloween, and as the years pass I find lessons in the holiday that are more important now than ever. With the world on fire, it’s pretty easy to forget about the magic around us, about that fact that every innovation we have is a fine blend of cultural sharing, borrowing and at times stealing, that the veil between life and death is all too thin and we should celebrate both (life and death) while able, that we should be looking for guidance from those who went before us and got it right, and that the harvest, while rarely seen, is more important and frail now than ever. In the face of hardship and coming darkness, we used to light fires, feast, sing and dance, and revel in parlor tricks and games surrounded by our community. Now we just rant on Facebook and become more numb, scared, and distant." Photo by @lunapark #streetart #adbust #artinadplaces#streetartnyc #nycstreetart #adreplacement #happyhalloween #halloween

A post shared by Art in Ad Places (@artinadplaces) on

Görsel: Art in Ad Places
Manşet görseli düzenlenmiştir.