Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Louvre Abu Dhabi’den Otoyol Galerisi

Louvre Abu Dhabi’den Otoyol Galerisi

Louvre Abu Dhabi, işlek bir otoyol boyunca dev sanat eseri panoları yerleştirerek radyo istasyonlarının panolara yaklaşıldığında eserler hakkında bilgi vermesini sağladı.

Louvre Abu Dabi, geçtiğimiz Kasım ayında kapılarını açtı. Arap dünyasının evrensel müzesi olarak konumlanan müze; sadece Arap ve İslam sanatına değil; dünya çapında önemli sanat akım ve eserlerine yer veriyor. Müze; Şubat ayında kutlanan BAE İnovasyon Ayı çerçevesinde kendini ve barındırdığı eserleri tanıtmak için insanların müzeye gelmesini beklemek yerine koleksiyonundaki önemli parçaları insanlara götürmeyi seçti ve ilginç bir çalışmaya imza attı.

TBWA\RAAD tarafından yaratılan”Highway Gallery” (Otoyol Galerisi) adını taşıyan çalışmada, Dubai’den Abu Dabi’ye giden EE/11 Sheikh Zayed otoyolu kullanıldı. Günde 12 bin sürücünün geçtiği bu işlek yolun 100 kilometresi, müzedeki eserleri sergileyecek bir alana dönüştürüldü. 9×6 metrelik panolara basılan önemli eserler, müzenin 600’ün üstünde parçadan oluşan koleksiyonunun sadece bir ön gösterimi.

Radyoyu Kullanan Bir Deneyim

Çalışmayı ilginç kılan bu değil elbette. Alametifarikası radyo ile entegre olması. Yani, insanlar otomobilleriyle esere yaklaştıklarında anlaşmalı radyo istasyonları olan Radio 1 FM (100.5 FM), Classic FM (91.6 FM) ve Emarat FM (95.8 FM), otomatik olarak 30 saniyelik bir spota geçerek gördükleri parçanın hikayesine ve tarihine dair bilgi veriyor. Bu sayede radyo adeta bir müze rehberi görevi görerek hem görsel, hem de işitsel bir deneyim yaratılması sağlanıyor. Otoyolun insanları hedefe yöneltmek için artırılmış gerçeklik gibi teknolojilerle değerlendirildiği ilk çalışma olmasa da radyoyu entegre etmesiyle dünyada bir ilk sayılabilir.

Yol boyunca sergilenenler arasında pek çok farklı sanat akımını görmek mümkün. Mari-Cha aslanı, dünyanın en eski anıt heykelerinden 8000 yıllık iki kafalı heykeli, Mısırlı Prenses Henuttawy’e ait ahit gibi daha eski dönem eserleri olduğu gibi Van Gogh, Osman Hamdi Bey, Mondrian, Manet, Leonardo da Vinci gibi klasikten rönesansa hatta modern döneme uzanan sanatçılara da yer verilmiş.

Mart ayına kadar görülebilecek olan Highway Gallery, aynı etiketle sosyal medya üzerinde de destekleniyor. Louvre Abu Dhabi internet sitesi üzerinden müze ve otoyol galerisindeki eserler hakkında bilgi alınabiliyor.

louvre abu dhabi_tbwa raad_highway gallery_açık hava_bae_bigumigu_7

louvre abu dhabi_tbwa raad_highway gallery_açık hava_bae_bigumigu_5

Görsel: Louvre Abu Dhabi Basın Bülteni