Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Eriyen Buzulları Temsil Eden Font

Eriyen Buzulları Temsil Eden Font

Helsingin Sanomat tarafından paylaşılan The Climate Crisis isimli fontta yer alan harflerin kalınlığı yıllar ilerledikçe azalıyor.

Finlandiya’da yayımlanan en büyük gazeteler arasında yer alan Helsingin Sanomat, COVID-19 pandemisinin ilk zamanlarında perakende zinciri HOK-Elanto iş birliğinde sosyal mesafe kuralını hatırlatan bir kampanyaya yer vermişti. En az iki metre mesafeden okunabilen ilan ile sosyal mesafe aralığına dikkat çekiliyordu. Gezetenin TBWA\Helsinki tarafından gerçekleştirilen son kampanyasında bu sefer farklı bir küresel soruna tasarımsal bir yaklaşımla vurgu yapılıyor.

climate crisis font

Yıllar içinde eriyip yok olan buzulların görselleştirilmesi

The Climate Crisis Font isimli kampanya kürsel iklim krizinin sonuçlarını ve yıkıcı etkisini tasarlanan bir font üzerinden gösteriyor. Yazı tipi, National Snow and Ice Data Center (NSIDC) verilerinden elde edilen bilgilerle hazırlanıyor ve eriyen kutup buzullarının bir nevi görselleştirmesini içeriyor.

Font tasarımcıları Eino Korkala ve Daniel Coull ile birlikte geliştirilen yazı tipinde NSIDC’den alınan 1979’dan 2019’a kadar uzanan Kuzey Kutbu buz verileri yer alıyor. Ayrıca Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) 2050’ye kadar uzanan tahminleriyle önümüzdeki yılların senaryosu destekleniyor. Yazı tipinde yıllar ilerledikçe harflerde gözle görünür bir şekilde kayıp yaşanıyor. Harflerin kalınlığı 2050 yılına gelindiğinde 1979’un yüzde 30’u kadar kalıyor.

Font ücretsiz olarak indirilip kullanılabiliyor

Helsingin Sanomat’ın sanat direktörü Tuomas Jääskeläinen, bu sorunu samut ve kolay anlaşılır bir şekilde göstermek istediklerini söylüyor. Gazete, olayı veri haberciliği açısından ele alırken aynı zamanda herkesin yaşanan kriz konusunda farkındalık yaratmasına imkan tanıyor.

climate crisis font

Değişken yazı tipi mekanizmasını tüm platformlar için kullanılabilir hale getirmek isteyen Helsingin Sanomat, The Climate Crisis isimli fontun temel yazı tipi türlerini de üretiyor. Bu sayede verilerin görselleştirilmesinin yanı sıra günlük kullanım da mümkün oluyor. Helsingin Sanomat, şu anda iklimle ilgili haberlerinde dikkat çekmek için bu yazı tipini kullanıyor. Fontu buradan ücretsiz olarak indirip siz de kullanabilirsiniz.

Künye

Müşteri: Helsingin Sanomat
Ajans: TBWA\Helsinki

Görsel: The Climate Crisis Font