Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Araya Mesafe Koymak Önemlidir

Araya Mesafe Koymak Önemlidir

Nissan, araçlarındaki Otomatik Mesafe Kontrolü özelliğini Finlandiya halkının kişisel alana karşı gösterdiği duyarlılık üzerinden gösteriyor.

Finlandiya kültüründe yer alan bazı davranışlar dünyanın geri kalanında yaşayan insanlar için ilginç gelebiliyor. Örneğin Finlandiya halkı havadan sudan konuşmayı boş muhabbet olarak gördükleri için çene çalmak yerine sessiz durmayı daha normal bir davranış olarak görüyorlar. Öyle ki Burger King’in Fin halkının bu özelliğini kullanarak gerçekleştirdi bir kampanyası bile bulunuyor. Superson tarafından gerçekleştirilen kampanya hamburger siparişi için gerekli olan ufak sözlü diyalogu ortadan kaldırıyordu. ABD kültürünün bir parçası olan araca servis hizmetinin tamamen sessiz bir şekilde gerçekleşmesi sağlanıyordu. Kampanya Finlandiya halkının ülkeye özgü davranışlarını referans alarak hem vatandaşların beğenisini çekmiş hem de müşterilerin bekleme süresini azaltmıştı.

Finlandiyalılar için şakaya gelmeyecek bir konu: kişisel alan

Burger King’in gerçekleştirdiği bu kampanyanın ülkedeki vatandaşlar için bir diğer etkileyici tarafı kişisel alanlarının ihlal edilmeden yemeklerini yiyor oluşuydu. Çünkü Finlandiya’daki bir diğer ülkeye özgü davranış da kişisel alan meselesi. Finlandiya’da kişisel alana saygı göstermek oldukça öneme sahip bir konu. Şakaya dahi gelmeyecek bu konun boyutunu anlamak için ülkede otobüs duraklarına bakmak yeterli oluyor. Kişisel alanlarına önem veren halk duraklarda geniş aralıklar bırakarak sıraya giriyor.

Nissan otomatik mesafe kontrolünü Finlandiya halkına hiç de yabancı gelmeyecek açık hava reklamları ile anlatıyor

TBWA\Helsinki tarafından Nissan için gerçekleştirilen Personal Space (Kişisel Alan) isimli kampanya da otobüs duraklarında bile alanlarına saygı duyan insanların oluşturduğu görüntüden yola çıkıyor. Markanın Otomatik Mesafe Kontrolü (Automatic Distance Control) özelliği tanıtmak için hazırlanan kampanyada aslında durakta kuyrukta bekleyen insanlar yer alıyor.

Mesafe kontrolü ile kişisel alanı ilişkilendiren ajans açık hava reklamları ile Finlandiya halkının kendinden bir parça bulabileceği bir iş ortaya koyuyor. Kampanya “Otomatik Mesafe Kontrolü. Finliler tarafından onaylandı.” Sloganı ile destekleniyor.

TBWA\Helsinki yaratıcı yönetmeni Erno Reinikainen otobüs durağında bekleyen insanların Finlandiya özelinde Nissan’ın Otomatik Mesafe Kontrolü özelliğini tanıtmak için mükemmel bir benzetme olduğu görüşünde. Reinikainen her iki durumda da mesafenin otomatik olarak kontrol edildiğini ve bu durumun Finlandiya’da yaşayan bütün vatandaşlar için anlamlandırılabilecek bir çıkarım olduğunu vurguluyor.

Künye

Müşteri: Nissan
Ajans: TBWA\Helsinki

Görsel: Ads of the World