Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
El Yapımı Masalsı Bir Karavan

El Yapımı Masalsı Bir Karavan

Steve Areen, özel mobilyalarla ve eşyalarla donattığı ahşap el yapımı karavanla masalsı bir yapıya imza attı.

Karavan çoğumuzun hayallerini süsleyen, en kötü ihtimalle emeklilik yıllarında kavuşmayı arzuladığımız büyülü bir araç. Hele de tasarımla ve inovasyonla sıra dışı nitelikler kazandığında daha da bir arzu nesnesine dönüşüyor. Hem karada hem suda gidebilen Sealander, bisikletçilere özel römork karavan Wide Path Camper ya da Camp Weathered’ın vintage karavanları Bigumigu’da yer verdiğimiz en güzel örnekler arasındaydı. 52 yaşında bir gezgin olan Steve Areen da Avustralya’da başını sokacak basit bir yapı fikriyle başladığı işin sonunda el yapımı muhteşem bir karavan ortaya çıkarmış. Areen, Unity Wagon adını verdiği karavanın büyük kısmında geri dönüştürülmüş malzemeler kullanmış.

Tepeden tırnağa özel tasarım bir ahşap karavan

Areen bölgedeki bir ustanın yardımıyla hazırladığı çelik iskeleti, bir römork üzerine yerleştirerek karavanın iskeletini hazırlamış. Ancak iskeleti yerleştirince Areen ilham perilerinin akınına uğramış. Biraz daha detaya girerek karavanı; yuvarlak pencere, özel hazırlanmış mobilyalar ve odun sobasıyla tamamlamaya karar vermiş ve ortaya kalplerimiz eriten bir tasarım çıkmış. Karavanın park edilmiş olduğu noktayı da merak etmiş olabilirsiniz. Karavan şu anda Areen’in arkadaşlarına ait olan Yandoit Çiftliği’nde (Melbourne’a yaklaşık 130 km uzaklıkta) duruyor. Buarada kangurular, kuşlar, yıldızlar, ağaçlar ve minik bir gölet ile mutlu mesut zaman geçirdiğini anlatıyor Areen. Zaten karavanı da buna göre tasarlamış. Örneğin “geceleri yıldızları rahat rahat izleyebilmek için ne yapsam?”, “buradaki serin havalar ve böcekler için nasıl tedbir alsam?” gibi sorular sorarak ilerlemiş. Bu arada Yandoit bir permakültür çiftliği. Türkiye’deki TaTuTa sisteminde olduğu gibi dünyanın çeşitli yerlerinden gelen gönüllülerin yardımıyla yaşatılıyor. Bir zamanlar kurumuş bir arazi olarak öylece duran toprakları, permakültür ilkelerini kullanarak, yemyeşil bir organik çiftliğe dönüştürmüşler.

Karavandaki masa genişleyebiliyor ve 7 kişinin aynı anda sofraya (masanın iki yanındaki banklara) oturabilmesine imkan tanıyor. Yine yatak da genişleyerek iki kişilik hale gelebiliyor. İç aydınlatma için güneş enerjisi sistemi eklenmiş. Böceklere karşı karavan telle donatılmış. Hava bozduğunda ise karavan hızlı birşekilde korunaklı hale gelebiliyor. Hava güzelse ve yıldızları izleyerek uyumak istiyorsanız da brandayı açarak bunu rahatlıkla yapabiliyorsunuz.

Karavanın maliyeti 15 bin dolar’ın altında kalmış. Hatta bu harcamanın çoğunu da ustaların emekleri karşılığında ödenen ücretler oluşturuyor. Steve Areen bu tür eğlenceli yapılar inşa etmekten oldukça keyif alan bir isim ve yenilerini yapmaya devam edeceğini belirtiyor. Areen’in yeni tasarımlarını internet sitesi üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: Facebook