Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
eBay ile Bilinçsiz Alışveriş Sanatı

eBay ile Bilinçsiz Alışveriş Sanatı

eBay ve Saatchi Art'ın birlikte düzenlediği alışveriş deneyiminle katılımcıların beyin dalgalarını ölçerek bilinçaltının satın alma kararlarını ortaya çıkardı.

Markalar bizi hedef kitlelere böledursun, alışveriş aslında hep kişisel bir deneyimdi. Evet, belki birçok insanla zevklerimiz ortak ama her birimizin seçimi çok bireysel. Çünkü bir noktada aldıklarımız bizim yansımamız, bilincimizin ya da bilinçaltımızın.

Bilinçaltı Burdayım Diyor!

Şimdilerde teknoloji uçarak ilerlediği için, bilinçaltı da bilinç kadar aktifleşmeye başladı ve onun da ne istediğini öğrenmeye başladılar. eBay de Saatchi Art ile bir galeride düzenlediği 48 saatlik “Alışveriş Sanatı” adlı özel etkinlikte katılımcıların bilinçaltına doğru, kişisel bir yolculuğa çıktı.

Teknoloji şirketi MyndPlay‘in destek olduğu bu bizi bizden iyi tanıyan teknoloji, bizim gördüklerimiz karşısındaki uyarılarımızı işaretleyerek aynı uyarıları sağlatacak kişisel bir alışveriş kartı oluşturmalarını sağlıyor.

Galeriye girmeden önce, tüm konuklara beyin dalgalarını ölçmek için EEG teknolojisi içeren kafa bandı taktılar. EEG kafa bandı sayesinde, konukların bir esere bakarkenki beyin dalgaları seviyelerini monitörden takip ettiler. Galeri, ekip tarafından farklı farklı alanlara ayrıldı.

Alışveriş Sanatı etkinliğinde konuklar, galeriye girdiklerinde, ilk olarak bir iPad’le etkileşime geçerek beyinlerini ortama hazırladılar. İkinci ve üçüncü alanlarda, sanat eserlerine göz atmaya teşvik edildiler ve en az 20 saniye boyunca en çok sevdikleri 10 eserin önünde durdular. Sunulan tablolar, heykeller ve enstelasyonlar Saatchi Art’ın baş küratörü Rebecca Wilson tarafından seçildi. Son olarak da ziyaretçilere hangi eserlerin beyin aktivitesini güçlü bir şekilde tetiklediğini gösteren kişiselleştirilmiş bir rapor ve bilinçaltı tercihlerine dayalı öğeleri içeren dijital bir alışveriş kartı verildi.

eBay’e Göre Geleceğin Alışverişi

Galeride kullanılan algoritma müşteri ve sanat eserini davranış psikolojisi özelinde eşliyor. Ve algoritma eBay’in milyarlarca ürün satılan sanal pazarında kullanılmak için tasarlandı.

eBay’ın Kişiselleştirme ve Etkileşim Müdürü Bradford Shellhammer,  bu satış yöntemine çok inanıyor ve bu tarz teknolojik gelişmelerin onlar gibi markalara meydan okuduğunu düşünüyor. Bu teknolojinin de müşterinin isteklerini daha net belirleyebileceğine inanıyor.

eBay tabii ki bu konuya ilk eğilen değil. Aslında bilinçaltı meselesi su yüzeyine çıktığından beri birçok marka bunu deniyor. Gerek Uniqlo’nun beyin dalgaları ile alışveriş yaptırması, gerek KFC’nin beyin gücüyle menü seçtirmesi gibi işler giderek çoğalıyor.

Görsel: Doug Peters