Drone teknolojisi içinde ticari alanda en büyük geliştirici olan DJI‘ın stratejik ortaklıklar yöneticisi Michael Perry, otonom takip ve engel algılama özellikleriyle donanan yeni araçları Phantom 4 ile birlikte sahneye çıkarak drone kullanarak yapılabilecek şaşırtıcı konulara değindi.
Profesyonel fotoğrafçı olsak da olmasak da drone kullanarak etkileyici fotoğraflar çekebiliyoruz. Öyle ki geçtiğimiz yıl drone fotoğrafçılığı yarışması ve film festivali düzenlenmişti. Profesyonel bir fotoğrafçının gözünden kuş bakışı Hong Kong manzarası ise bu araçların gücünü bir kez daha açığa çıkarıyor.
Michael Perry, içerik üreticilerden fotoğrafçılara bu teknolojileri yaratıcılık alanında yarattığı değişimi hisseden herkesi bir kenara koyarak drone teknolojisinin yarattığı 4 şaşırtıcı kullanım alanını aktardı.
- İtfayeciler, droneları kullanarak yangın anında hasar ve güvenli noktaları takip edebiliyor. Aynı zamanda gökyüzünden yangını inceleyerek yayılma hızını ve seyrini görebiliyor. Ve en önemlisi duman altında kalmış kapalı alanlara girerek rota tayin edebiliyorlar.
- Bilgiye ve veriye ihtiyaç duyan alanlarda aktif rol oynayarak insanların yaşamına etki ediyor. Örneğin, Birleşmiş Milletler Geliştirme Programı ile çalışarak Maldiv adalarının kıyı şeridini inceleyerek 3B modelleme fırsatı yakaladılar. Böylece bölge üzerindeki iklim değişikliğini analiz ederken uydu görüntüleri veya daha büyük yapım maliyetlerine de ihtiyaç duymuyorlar.
- Trafik akışı ve yoğunluk haritalarını analiz ederek şehrin gün içerisinde nasıl bir seyre sahip olduğu drone görüntüleriyle analiz edilebiliyor. Böylece şehir bölge planlamacılar ve inşaat mühendisleri şehir hakkında detaylı bilgiye rahatça erişebiliyor.
- Ve DJI Stories isimli serilerinde yer alan bir örnek de doğayla buluşmamızda sunulan yeni bakış açılarını görüyoruz. Deniz biyologu Nan Hauser, Phantom 3’siyle birlikte denize açılıyor ve balinanın su püskürttüğü o büyülü anı tam üzerinden yakalama şansı buluyor.
Görsel: Bigumigu, RISE 2016