Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dilruba Güneysu’dan Fırça Tabelacılığını Yaşatan Çalışmalar 

Dilruba Güneysu’dan Fırça Tabelacılığını Yaşatan Çalışmalar 

Hem akademik hem de sanatsal çalışmalarında fırça tabelacılığına odaklanan Dilruba Güneysu, mağazalara da kendi elleriyle tabela çizerek bu disiplini gerçek anlamda yaşatıyor.

Dilruba Güneysu’nun akademik kariyeri, onun misyonuna ve bugün yaptığı işe ışık tutan en önemli unsurlardan. 2016 yılında Anadolu Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü’nden mezun olan Dilruba Güneysu, yüksek lisans eğitimini Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Grafik Anasanat Dalı’nda tamamlamış. Dilruba yüksek lisans tezinde, Türkiye’de unutulmaya yüz tutmuş bir disiplin olan fırça tabelacılığını ele almış. Tezinin başlığı ise “Fırça Tabelacılığında Dün, Bugün ve Yarın”. 2018 yılından bu yana kaligrafi, harfleme ve fırça tabelacılığı üzerine, el yapımı tipografik eserler üretiyor. Üretimlerinde, toplumsal olaylardan, şiirden ve mizahtan besleniyor.

Çağdaş bir fırça tabelacısı: Dilruba Güneysu

Dilruba Güneysu günümüzde gerçek anlamda fırça tabelacılığı yaparak mağazalara; kendi elleriyle vitrinler ve tabelalar hazırlıyor. 82 yaşında ayakkabı tamirciliği yapan Enbiya Usta için karşılıksız yaptığı tabelayla da ilgi çekti.

Dilruba bir çağdaş sanatçı olarak da fırça tabelacılığının tekniklerini kullanıyor. Son yıllarda gerçekleştirdiği “Makul”, “Kadim” ve “Fütur” serilerinde bu teknikleri uyguladığını görebilirsiniz.

Örneğin “Makul” serisi, pandeminin hayat ve sosyal düzen üzerinde oluşturduğu etkiler ile gündelik hayat içinde yarattığı karmaşayı ifade eden tipografik tasarımlardan oluşuyor. Ayrıca bu tasarımların “fırça tabelacılığı” teknikleri kullanılarak üretilmiş süreçlerini gösteren videolar içeriyor. Sanatçının Fırça Tabelacılığında Dün, Bugün ve Yarın adlı yüksek lisans tezinin uygulama projesi olan Makul, Base’20 seçkisinde yer almış ve Mustafa Taviloğlu Koleksiyonuna katılmış.

Makul serisinden örnekler:

Diğer vitrin ve tabela çalışmalarından örnekler:

Görsel: Instagram