IAB Türkiye (Interactive Advertising Bureau), Reklamcılar Derneği ve Reklamverenler Derneği, dijital reklamcılıkta sahtecilikle mücadele etmek amacıyla Dijitalde Güvenli Reklam Platformu’nu oluşturdu.
IAB Türkiye Başkanı Mahmut Kurşun, Reklamcılar Derneği Başkanı Nil Bağcıoğlu ve Reklamverenler Derneği Başkanı Ahmet Pura, dijital sektörde küresel bir sorun olan sahteciliğin önüne geçmek amacıyla oluşturulan Dijitalde Güvenli Reklam Platformu anlaşma metnini 23 Kasım Perşembe günü Taksim Divan Otel’de gerçekleştirilen basın toplantısında imzaladı.
Ölçümlemede, Ticarette, İlişkilerde Esas Olan Şeffaflık
Reklamverenler Derneği Başkanı Ahmet Pura, dijitalde Güvenli Reklam Platformu ile yasadışı uygulamalar konusundaki bilgi eksikliğini gidermeyi ve tedarik zincirinin şeffaflaşmasını sağlamayı hedeflediklerini belirtti. Dijital mecrada şeffaflık ve güvenin, tüm dünyanın gündeminde olan bir konu olduğundan bahsetti. Dünyada Güvenli Reklam Platformu (GÜR) benzeri birkaç yapının olduğunu ve bu konuda Türkiye’nin de öncülük rolü üstleniyor olmasının çok önemli ve heyecan verici olduğunu söyledi. Şeffaflık konusunun altını defalarca çizen Ahmet Pura, “Sektörde şeffaflığın ve güvenin oluşması için tüm tarafların birlikte hareket etmeleri gerekir. Bugün kurulduğunu duyurmak için bir araya geldiğimiz GÜR de bunun en iyi örneklerinden biri.” dedi.
Ahmet Pura’nın dediğine göre Türkiye’de dijital reklamda, gelecek yıl %16 civarı büyüme bekleniyor. Çünkü dijital reklam Türkiye’de, 2016 yılında %13.7, 2017 yılının ilk yarısındaysa %14.6 büyüdü. Dünyada bu sene reklama harcanan bütçenin %3.7’si sahte reklamlara gitti, bu da 7.2 milyar dolar demek. Türkiye’nin reklam yatırımları ise 2 milyar dolar civarı. Yani neredeyse ülkemizde ayrıcan bütçenin 4 katı kadarı dünyada sahte reklamlara kaptırılıyor. İnternette bulunan açıklardan ötürü yasal reklamlarda bu sahteciliğe alet ediliyor.
“Dijitalde Güvenli Reklam Platformu” GÜR, Bütün Sektör İçin Bir Platform
IAB Türkiye Başkanı Mahmut Kurşun da sözü devraldığında reklam gelirlerinden haksız pay almak amacıyla yapılan sahteciliğin küresel ölçekte bir suç olduğundan bahsetti. Dünyada sahtecilikle mücadele etmek için kurulmuş oluşumların dışında, ülkemizin de benzer bir yapıya ihtiyacının olduğunu söyledi. GÜR’ün bu konuda önemli bir adım olduğunu belirtti. İş birliğimizin sektörün sürdürülebilir gelişimine önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum açıklamasında bulundu. Mahmut Kurşun marka güvenliği ve reklam güvenliği eşit değil dedi. Güvenlik kurallarının reklam endüstrisinin sağlık kuralları olduğunu söyledi.
Reklamcılar Derneği Başkanı Nil Bağcıoğlu ise dijital mecralarda yapılan iletişimin öneminin giderek arttığını ve bu dönemde sektörün en önemli üç derneğinin bir arada gerekli özdenetim mekanizmalarının hazırlığını yapmaya karar verdiğini söyledi. Teknoloji ile birlikte birçok geleneksel mecranın da dijital mecranın içerisine girdiğinden ve daha da gireceğinden bahsetti. Bugün dijital olarak anlamlandırılan GÜR’ün, yarın yoluna tüm mecraları kapsayarak devam edebileceği şeklinde konuştu. Güvenlik konusunda ülkemizin geç kalmadığını söyleyen Nil Bağcıoğlu, öngörülü davranıyoruz dedi.
Görsel: Bigumigu