Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dev Kurumların Küçük Esnafı Tamamen Yok Ettiği Distopya

Dev Kurumların Küçük Esnafı Tamamen Yok Ettiği Distopya

iZettle, karanlık bir distopya içerisinde geçen yeni reklam filminde dev kurumlar karşısında küçük pastanesiyle duran Billie'nin var olma savaşını anlatıyor.

Geçtiğimiz günlerde PayPal’in, küçük işletmelere çözüm sunan, Stockholm merkezli ödeme sistemi iZettle’ı satın aldığını duyurmuştuk. Şimdi de iZettle’ın henüz satın alma gerçekleşmeden yaratım sürecine girdiği ama PayPal’in devreye girmesiyle yine de pek değişmeyen reklam filmi gündemimizde. Büyük zincirlerin küçük esnafı yok ettiği, çok da uzak ihtimal olmayan bir distopyada geçen film; markanın yeni “For the Selfmade” stratejisinin de ilk filmi.

2 dakikalık film, bir bilim-kurgu ortamında geçiyor. Bu dünyada Giant Corp. isimli dev kurum, karşısındaki tüm rekabeti ezip geçerek her şeyin hakimi olmuş gibi görünüyor. Yollarda, caddelerde, televizyonlarda, her yerde Giant Corp.’un mesajları, reklamları ve duyuruları var. Giant Corp. yeni bir otonom depo sistemine geçti, Giant Corp. 5 dakikada siparişinizi teslim eder, Giant Corp. drone’larıyla yeni bir teslimat rekoru kırdı…  Bugünün dünyasında kim acaba bu Giant Corp. dersiniz? Filmde gösterilen detaylar, logosundaki gülümseme ile birlikte göz önüne alındığında akla gelen tek bir isim var: Amazon.

Bu dev kurumun karşısında ise Billie var. Kendi halinde bir pastanesi olan ve işini ayakta tutmaya çalışan Billie… Billie, sürekli olarak Giant Corp.’un “Pastaneni sat.” baskısıyla ve satın alma teklifleriyle karşı karşıya. Müşterisi pek kalmamış, insanlar onun küçük dükkanına girmeye çekiniyor gibi. Ancak o işini seviyor ve devam ettirmek istiyor. Biz de Billie’nin Black Mirror-vari bu distopya içindeki var oluş savaşını izliyoruz.

iZettle_edelman deportivo_for the selfmade_isveç_bigumigu_ iZettle_edelman deportivo_for the selfmade_isveç_bigumigu_ iZettle_edelman deportivo_for the selfmade_isveç_bigumigu_ iZettle_edelman deportivo_for the selfmade_isveç_bigumigu_ iZettle_edelman deportivo_for the selfmade_isveç_bigumigu_

Dev Zincirlere Sert Eleştiriler

Billie, tam boyun eğecek ve dükkanını satmaya karar vermişken içeri bir küçük kız giriyor. Vitrindeki leziz çilekli tartı alıyor. Film bu noktada nefis bir noktaya bağlıyor ve bizlere direniş çağrısı yapıyor. “Join the resistance. Shop local.” (Direnişe katılın. Yerel esnaftan alışveriş yapın.”) sloganıyla son bulan film; dev kurumlar karşısında küçük esnafı korumak isteyen yanımıza sesleniyor ve bize eğer küçük işletmeleri desteklemezsek bu senaryonun çok da imkansız olmadığını hatırlatıyor. Bir yanda da otonom depo haberiyle paralel verilen “İşlerimizi geri verin” protestoları, evsizlik, yoksuzluk, şiddet, çatışma görüntüleri… Filmde; Giant Corp.’un sunduğu toz pembe vaadlerin ve kapitalist rüyanın pek de göründüğü gibi olmadığı vurgusu hayli güçlü.

Reklam ajansı Edelman Deportivo tarafından yaratılan film, önce Stokholm, sonra tüm İsveç’te, daha sonra da dünya çapında yayına girecek.

Künye:

Reklamveren: iZettle
Reklam Ajansı: Edelman Deportivo
Ajans Yapım: Colony
Yapım Şirketi: Iconoclast
Yönetmen: Alaska
Yapımcı: Michael Levelle
Post Prodüksiyon: Coffee & TV
Flame ve Renklendirme: Coffee & TV

Görsel: YouTube