Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
PayPal, Ödeme Sistemi iZettle’ı 2,2 Milyar Dolara Nakit Aldı

PayPal, Ödeme Sistemi iZettle’ı 2,2 Milyar Dolara Nakit Aldı

PayPal, Avrupa'nın Square'i olarak bilinen iZettle'ı 2,2 milyar dolarla satın alarak tarihinde bir rekora imza attı.

PayPal, dijital para transfer dendiğin akla gelen ilk isimlerden biri. Ancak bu pazarda da zaman içinde rekabet artıyor ve farklı yönleriyle öne çıkan girişimler varlık gösteriyor. Kişiler arası para transferinin dışında bir de küçük işletmelere çözümler sunan şirketler var ki bu nokta da önemli kırılma anlarından. ABD’de Square ve Stripe gibi isimler iPad ve telefon üzerinden de işlem yaparak küçük işletmelerin kredi kartıyla ödeme almasını sağlıyor. PayPal ise Avrupa’nın bu alandaki en büyük ismi iZettle’ı satın alarak ciddi bir adım attı.

Stokholm merkezli şirket Avrupa’nın Square’ı olarak biliniyor ve tanınıyor. PayPal, satın alma işlemini 2,2 milyar dolara ve tamamı nakit olarak gerçekleştirdi. Bu denli yüklü bir işlemi tek celsede yapması da dikkat çekti. Anlaşma 2018’in 3. çeyreğinde kapanacak. iZettle‘ın CEO’su Jacob de Geer, mevcut pozisyonunda çalışmaya devam edecek ve PayPal’ın COO’su Bill Ready’ye rapor verecek. Aynı şekilde iZettle’ın tüm yönetici kadrosu da değişmeyecek ve çarklar işlemeye devam edecek. PayPal’ın bu noktadaki temel amacı da Avrupa’daki mağaza içi ve çevrimdışı alışverişlerde mükemmelliğin merkezi olmak istemesi.

Manidar zamanlama

PayPal’ın bu satın alma işlemini gerçekleştirdiği zaman da önemli bir detay. Çünkü iZettle, bu ay başında, PayPal’ın satın alma işleminden 9 gün önce halka arzını başlatacağını duyurmuştu. iZettle Stockholm borsasında yaklaşık 227 milyon dolar toplamayı planlamıştı. Bu da şirketin değerini 1,1 milyar dolara yükseltti.

iZettle’ın satın alınması PayPal’ın bugüne kadarki en büyük işlemi oldu. Şirket 2015’te para transfer girişimi Xoom’u 890 milyon dolara, 2013’te ise Venmo’nun çatı şirketi Braintree’yi 800 milyon dolara satın almıştı. iZettle şu anda 12 ülkede operasyonuna devam ediyor. Bunlar arasında PayPal’ın güçlü bir çevrimdışı varlığının bulunmadığı Almanya, Brezilya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Meksika ve Norveç gibi pazarlara da giriş yapmasını sağlayacak. Aynı zamanda iZettle’ın güçlü olduğu pazarlardan Birleşik Krallık’ta PayPal konumunu güçlendirecek. Böylece Square belki de nihayet güçlü bir rakiple karşılacak.

Görsel: PayPal