Deneysel adı üzerinde akla takılan bir şekilde sinemaya yorum katma kabaca. Yani ışıkla, hareketle, özneyle, konuyla dilediğiniz gibi oynayabilir ve şekillendirebilirsiniz. Mesajınızı verirken düz anlatıma ihtiyacınız yoktur. Andy Warhol, Sleep filminde 6 saat boyunca uyuyan bir adamı gösteriyor mesela. Türkiye’de de deneysel sinema gelişmekte ve bu filmlerin kendini gösterebileceği platformlar doğmakta. İstanbul Uluslararası Deneysel Film Festivali de bu alanda değer kazanacak bir festival.
Türkiye’nin ilk deneysel film festivali olan İstanbul Uluslararası Deneysel Film Festivali bu yıl 23-24-25 Kasım tarihlerinde Beyoğlu Yeşilçam Sineması’nda tüm deneysel film üreticiler ve sinemaseverlerle buluşacak. Yaratıcı ekibini sinemaya yeni bir algıyla yaklaşan gençlerin oluşturduğu festival, sinemanın yanı sıra disiplinlerarası bir platform olarak ilerliyor ve etkinliklerini yıl boyunca sürecek şekilde kurguluyor.
Deneyi Ön Plana Çıkarın
İstanbul Uluslararası Deneysel Film Festivali kesinleşen programını Kasım ayının başında takip edenleriyle paylaşacak. Fakat şimdiden program içerisinde 3 gün boyunca sürecek kısa ve uzun metraj film gösterimleri, paneller ve The Kissinger Twins’in interaktif hikaye anlatımına dayalı Sufferosa adlı performanslarını vadediyor.
Festivalin kurucu yönetmeni de genç ve yetenekli biri. Yavuz Gözeller isimli genç yönetmen festivalin oluşması hakkında Türkiye’de deneysel sinemaya dair bir platformun olmayışından duyulan eksiklik üzerine harekete geçtiklerini söylüyor. Yavuz, kalabalık festival süreçlerinde yer bulamayan deneysel yapımların bu festival sayesinde seyirciye ulaşmasını umduklarını da belirtiyor. Yavuz, deneysel sinemanın anlaşılamayan olarak algılanmaktan çıkıp, deneyin kendisinin ön plana çıktığı, genç ve yeni sinemacılara ilham veren bir alan olmasını hedefliyor.
Deneysel sinema, izleyenlerin ve bilmeyenlerin kafasını karıştıran bir kavram çoğunlukla. Günümüzde bir formülü olmayan birçok şeye deneysel denebiliyor. Aynı modern ve post-modern kavramlarının yapıştırılması gibi. Bu yüzden. bir festivalin olması aslında anlaşılamayanın anlaşılmasına gidecek yolu da açıyor. Bakalım ama festivali takip eden günlerde neler olacak ve kurucu ekibin gayeleri yerini bulacak mı?
Başvurularını 15 Temmuz’da açan İstanbul Uluslararası Deneysel Film Festivali şu ana dek 100’ü aşkın ülkeden 3.000’den fazla film aldı. Yarışmaya katılmak isteyen eser sahipleri filmlerini 1 Kasım 2018’e kadar festival sorumlularına ulaştırabilir.
İstanbul Uluslararası Deneysel Film Festivali ile ilgili detaylı bilgi almak için sitesini, Instagram ve Facebook sayfalarını inceleyebilirsiniz.
Görsel: Istanbul Experimantal