Çocuklar, çevresinde yaşanan gelişmeler ve olaylardan etkilenerek gelişimlerini sürdürür. Medya, öğretiler, yetişkinlerin birbirleriyle ve çocuklarla etkileşimleri çocuklar üzerinde farklı sonuçlar doğurabilir. Edinilen bu bilgiler gelişim çağında olan insanların hayat görüşlerini biçimlendirir. Ten rengi algısı da çevredeki faktörlerden etkilenerek gelişen ve yerleşen bir olgudur.
Şehirdeki eğitimciler ve okullar için bir iletişim ağı oluşturan, Belçika’nın Leuven şehrinde bulunan Samen Onderwijs Maken (SOM), gerçekleştirdiği deneyde çocukların ten rengi üzerindeki algısını inceliyor.
Çocukların hepsi açık pembeyi ten rengi olarak seçiyor
TBWA\Belgium tarafından hazırlanan projede Mater Dei İlkokulu’nda bir grup çocuğa verilen direktifler doğrultusunda boyama çalışması yaptırılıyor. 18 Mart’ta gerçekleştirilen deneyde tişört için yeşil renk, saç içinse turuncu renk ile boyama yapılması isteniyor. Çocuklar renkleri seçip sorunsuz bir şekilde tişörtü ve saçı boyuyor. Son olarak çocuklardan ten rengini seçip yüzü boyaması isteniyor. Çocukların hepsi açık pembe rengini tercih ederek boyamayı bitiriyor.
Farklı ten rengine sahip çocuklar renklerin arasında kendi ten renklerine uygun boyalar bulunmasına karşın açık pembe rengi tercih ediyor. Bu durum çocukların koşullu olarak çevrelerinden gördüklerini yansıtmasının bir sonucu olarak görülüyor. Kendi ten renklerinin farkında olan çocuklar belki izledikleri çizgi filmlerde belki de okudukları kitaplarda gördükleri insan modelinden ötürü tek bir ten rengini tercih ediyor.
Ten rengi boya seti
Bu duruma karşı bir farkındalık yaratmak isteyen SOM ve TBWA\Belgium The Skin Color Collection (Ten Rengi Koleksiyonu) adı verilen ve 7 farklı renkten oluşan boya kutusu hazırladı. 21 Mart Irkçılığa Karşı Uluslararası Gün’de açık pembeden koyu kahverengiye kadar farklı tonlardaki pek çok çocuk bir araya geldi ve bu boya kutularıyla devasa boyamaları yeniden gerçekleştirdi.
Crayon markası Crayola 1962 yılında yaptığı değişiklikte 64’lü boya setinde bulunan “ten rengi” adı verilen boyanın adını “kayısı” olarak değiştirmişti. 1992 yılında ise eğitimcilerden ve müşterilerden aldığı geri bildirimler sonrasında “Multicultural Crayons” adlı bir set hazırlamıştı. Kuru boylarda başlayan set sonralarda tüm boya çeşitlerinde kullanılmaya başlandı. Belçika’da her okulda bulunan The Skin Color Collection boyama seti ise önümüzdeki aydan itibaren SOM internet sitesinde yaklaşık 3 dolar ücretle satışa çıkacak.
Künye
Ajans: TBWA\Belgium
Client: Samen Onderwijs Maken
Yaratıcı Yönetmen: Jeroen Bostoen
Yaratıcılar: Louise Windels, Sven Pede
Strateji Direktörü: Kristof Janssens
Hesap Yönetimi: Allen Marchant
Halkla İlişkiler Ajansı: PRIDE
Halka İlişkiler: Mieke Vandevyvere
Yapımcı: Lieselot Ral
Tasarım: Jana Keppens
Müzik: Jan Pollet
Görsel: Youtube, Vimeo