Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Gökkuşağında Nefretin Rengi Var Mı?

Gökkuşağında Nefretin Rengi Var Mı?

SPoD, Onur Haftası için yaptığı sosyal deneyle gökkuşağı sembolü üzerine yetişkin ve çocukların tepkilerini ölçtü.

Geçtiğimiz hafta gökkuşağının yere indiği bir haftaydı. İnsan her zaman sokaklarda renkleri görmeyi başaramıyor. Fakat 25 Haziran – 1 Temmuz tarihleri arasında İstanbul’da 26. kez LGBTİ+ Onur Haftası düzenlendi. Ve renkler de sokaklara indi. Teması bu sene Sınır olan Onur Haftası’nda sevmek ve sevilmenin sınırlarının olmadığını Pazar günü yürüyüşe katılanlar her şeye rağmen kanıtladılar.

Yasaksız Ol Sınırsız Ol

Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD), Sınır temalı İstanbul Onur Haftası için bir sosyal deneye imza attı. Türkiye’de, LGBTİ+’lara yönelik gerçekleşen homofobi, transfobi, nefret ve ayrımcılığın şiddetlenerek arttığı bu dönemde “Yasaksız Ol Sınırsız Ol” kampanyasını başlatan dernek, hazırladığı videoda yetişkinlerin ve çocukların gökkuşağına bakış açısındaki farklılıkları ele alıyor. Videoda nefretin doğuştan gelmediği vurgulanıyor. Senfonico‘nun yaratıcılığını üstlendiği kampanya sınırları koyanın bizler olduğunu bir kez daha bize hatırlatıyor.

Gökkuşağının yarattığı çağrışımlara odaklanan sosyal deneyde hem her yaştan ve cinsiyetten yetişkinlere ve çocuklara gökkuşağına baktıklarında ne gördükleri soruluyor. Yetişkinler daha çekinceli bir şekilde bu soruya yaklaşıyorlar ve gökkuşağının bir sembol olmasını beğenmediklerini dile getiriyorlar. Çocuklardaysa durum bunun tam tersi. Çocuklar gökkuşağına bakınca bir sembol görmüyorlar, aksine mutlu oluyorlar ve insanların sevinçli olması onları da sevindiriyor. Yani insanlara önyargılı davranmak büyüdükçe bizim tercihimizle şekilleniyor. Sadece tercihlerimiz değil tabii, yetiştirildiğimiz ortam ve çevremiz de buna etken. Ama yine bunları değiştirmek bizim elimizde. Çünkü etiketleri koyan da biziz kaldıran da biziz.

Künye:

Reklamveren: SPoD
Reklam ajansı: Senfonico

Görsel: SPoD