Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Çizimlerle Yaşadığımız Dünyanın Çarpıklığı

Çizimlerle Yaşadığımız Dünyanın Çarpıklığı

Arjantinli çizer Al Morgen, çizimlerinde toplumsal çarpıklıkları kara mizahla ele alıyor.

Al Margen, Arjantinli bir çizer. Sosyal medyada takipçisi çok, çarpıcı çizimleri ise büyük ilgi çekiyor. Buenos Aires’te yaşayan Margen; kara mizah yoluyla dünyamızın karanlık yanını ve toplumda çarpık giden konuları eserlerine taşıyor. Ortaya çıkan çizimler; insanı düşündüren, karanlık ve eleştirel işler.

Al Margen’in odağı modern toplum ve bu toplumda doğru bulmadığımız her şey. Dolayısıyla işlediği konular çok geniş bir yelpazeye yayılıyor. Güzellik algısından düşünce özgürlüğüne, çocuk istismarından kapitalizme, savaşlardan sosyal medya bağımlılığına her şey Margen’in çizimlerinde ele alınıyor. Kimi çizimleri net, neyi eleştirdiği ya hangi konuyu ele aldığı hemen anlaşılıyor. Kimileri ise daha dolaylı, metafor içeren bir anlatıma sahip. Ama hepsinin ortak noktası betimlediği karanlık ve gerçekçi dünya kurgusu.

Sanatçının kendisi işlerini “sıkıntı, öfke ve uyumsuzluğun çocukları” olarak özetliyor ve çizimlerini “bilinç altının çöpleri” olarak değerlendiriyor. Bu çizimleri kimseye beğendirmek zorunda olmadığı için güçlü ve samimi bir anlatıma sahip olmakta daha özgür olduğunu belirten sanatçı; çizimlerin can sıkmayı amaçladıklarını ve bu nedenle kusurlu şeyleri gösterdiğini de söylüyor.

Tüketim çılgınlığı, teknoloji, medya, siyaset, ilişkiler gibi temalara sahip bu karanlık çizimler biraz ürkütücü. Ancak bir anlamda günümüzün yükselen değerlerini yansıttığından ürkütücü olan çizimler mi yoksa anlattıkları mı, bu da önemli bir soru.

Görsel: Al Margen