TikTok ve Instagram’da viral olup milyonlarca izlenen GRWM (Get Ready With Me / Benimle Hazırlan) içeriklerini bilmeyen yoktur. İçerik üreticilerinin özenle yaptıkları kombinlerini, en iyi ürünlerle yaptıkları cilt bakım ve makyaj rutinlerini içeren bu akımın şimdilerde bambaşka bir rakibi var: Gross Outfits At Work (İş Yerinde Berbat Kıyafetler)
Ancak tabii bu akımın amacı da uygulanış biçimi de oldukça farklı. Çin’deki ağır çalışma koşullarını ve gelir dengesizliklerini protesto etmek için başlayan bu akımın merkezinde “Bu kadar berbat bir iş yerinde güzel görünmek için neden para ve zaman harcayayım ki?” sorusu duruyor.
Akım Çin’in TikTok’u Douyin’de Başladı
Her şey Çin’in X’i sayabileceğimiz Weibo ve yine Çin’de Instagram’a muadil olan platform Xiaohongshu’da başlıyor. Daha sonra yine Çin’de TikTok’un yerine geçen Douyin’de Kendou S isimli bir kullanıcının şu paylaşımı “İşe Berbat Kıyafetlerle Git” hashtaginin bir akıma dönüşmesinin yolunu açıyor:
Videoda aşırı soğuk havaya rağmen işvereni tarafından ofise çağrılan ve bunun için de tuhaf görünse de bedenini soğuktan koruyan bir kombin yapan Kendou, söz konusu kıyafeti nedeniyle patronundan mobbing gördüğünü anlatıyor. Bundan sonrası ise, tahmin edebileceğiniz gibi kelimenin tam manasıyla çorap söküğü gibi geliyor. Tabii 752,000 defa beğenilen ve 1.4 milyonun üzerinde paylaşılan bu videonun, Çin sınırlarını aşması pek de uzun sürmüyor.
Hepimiz Justin Bieber’ız!
Pandemi sonrasında iş bulmakta çok zorlanan, sürekli toplu işten çıkarmalarla yüzleşen ve hayat pahalılığı karşısında eriyen maaşlara rağmen fazla mesai yapmak durumunda kalan Çinli Z kuşağı gençlerin mesajı ise son derece basit ama etkili: “Koşullar böyleyken işi de iş yerini de fazla ciddiye almak yersiz”
Tabii bu akımın Çin’deki şirketlerde çalışan bazı katılımcıların başına dert olduğunu ve söz konusu giysiler yüzünden uyarılar aldığı da söylentiler arasında. Ancak kesin / katı bir giyim kodu olmayan şirketlerin çalışanları hali hazırda gönül rahatlığı ile işe en kötü giysileriyle gitmeye devam ediyorlar.
Sosyoloji alanında çalışan bazı akademisyen ise bu tuhaf giysiler akımını, Çin’de 2021 yılında başlayan ve modern çalışma koşullarını reddeden bir akım olan Tang Ping (Lying Flat / Yan Gelip Yatma) akımının modaya intikal eden bir uzantısı olarak görüyor. Modern dünyanın işleyişine ve dayatmalarına giysileri kullanarak başkaldırmanın oldukça eski bir yöntem olduğunu düşündüğümüzde (bu alanda aklımıza gelen en güncel örnek Justin Bieber ve magazin basınına kafa tuttuğu garip kombinleri), gelecek dönemlerde Z kuşağının nasıl yollarla iş kültürünü dönüştüreceği ise merak konusu.
Görsel: Douyin