Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Çiğdem Demir’in Denizden Topladığı Çöplerle Yaptığı Baskılar

Çiğdem Demir’in Denizden Topladığı Çöplerle Yaptığı Baskılar

Tasarımcı Çiğdem Demir, The Prints of Sea projesiyle insanların bıraktığı ve denizin kıyıya vurduğu objelerin baskısını yapıyor.

Dünyanın en büyük çöplüğüne dönüştürdüğümüz denizler hem petrol hem de petrolün işlenmiş halleri olan plastik, poşet gibi nice çöplerle kirletiliyor. Denize attığımız çöpler, tabii ki suda çözünmüyor. Veya sonsuza dek aynı yerde durmuyor. Kendi kendine bir yolculuğa çıkıyorlar ve bir noktada kıyıya vuruyorlar.

Okyanus atıklarını yeniden kullanıma kazandırmak ve farkındalık yaratmak için Adidas ve Parley for the Oceans bir araya gelerek sadece atıklardan üretilmiş ayakkabı yapmıştı. ByFusion girişimi ise okyanus atıklarını tuğlaya dönüştürmeyi hedefliyor. Ürün tasarımcısı ve karikatür çizeri Çiğdem Demir ise çevresindeki çöpleri farklı bir şekilde kullanmayı tercih ediyor.

Çiğdem Demir’in bağımsız olarak yürüttüğü The Prints of Sea projesi, insanların terk ettiği ve denizin getirdiği çöpleri yeniden değerlendiriyor. İzmir’de yürüttüğü proje ile insanların bıraktığı objelerin, yani çöplerin aslında sandığımızdan daha büyük bir izi olduğuna ve yarattığı kirliliğin de kümülatif bir toplam olduğuna dikkat çekmeyi amaçlıyor.

Görsel: Çiğdem Demir