Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Deformasyonla Yeniden Şekillenen Bedenler

Deformasyonla Yeniden Şekillenen Bedenler

Can Pekdemir "Fur" isimli dijital çizim serisinde, bedensel deformasyon ve doku deneylerine dayalı monokrom işler üretiyor.

Bedensel deformasyonlar ve doku çalışmaları, dijital sanatçıların en çok üzerinde çalışmayı tercih ettiği biçimsel konular arasında. Hatta hareketli grafik ve cgi sanatçıları, becerilerini geliştirmek için bu konuları birer meydan okumaya dönüştürüyor. Universal Everything’in Transfiguration’ı doku çalışmalarının çarpıcı örnekleri arasındaydı. Esteban Diacono ve David Lewandowski de deforme insan bedenlerini merkeze alan işleriyle çok konuşuldular. Dijital sanatçı Can Pekdemir ise benzer bir yaklaşımla ancak tamamen kendine özgü bir estetikle dijital çizimler yapıyor.

Yabancı portreler, yabancı dokular

“Fur” serisi Can Pekdemir’in çalışmaları arasında en çok dikkat çekenlerden. Bu monokrom serinin kökleri, farklı varyasyonlarla 2012’ye kadar uzanıyor. Pekdemir’in portfolyosuna göz attığınızda, bu seri haricindeki çalışmalarında da çoğunlukla bedensel deformasyon üzerinde durduğunu görebilirsiniz. Fur’un farkı, dokunun da bu keşif sürecine dahil olması. Bedenler, yer yer tüylerden yer yer de dikenlerden yapılmış gibi duran ıslak/yapışkan bir kürkle kaplı. Bu rahatsız edici his beni eskilere götürdü ve giysiler de dahil gündelik eşyaları tüylerle kaplayan Meret Oppenheim’ın kulaklarını çınlattım haberi yazarken.

“Çalışmalarım, varlığın içinde bulunduğu fiziksel koşulları değiştirerek ve/veya şu anda sahip olduğumuz sistemleri yeniden şekillendirirken onları sanal deneyler için denek olarak ele alarak bedenleri yeniden yapılandırmaya ve deforme etmeye ve böylece zaman içindeki evrimi belgelemeye odaklanmaktadır… Benim çabam sadece fiziksel değişiklikleri belgelemek değil, aynı zamanda çeşitli koşullar altında deneklerin duygusal durumunu da yakalamaktır.” şeklinde açıklıyor sanatçı çalışmalarını.

Bu seride Pekdemir özellikle baş ve boyun bölgesine odaklanmış. Bir parça rahatsız edici ve tekinsiz bir yönü de olan portreler izleyicinin dokunma hissini tetikliyor. Meraklıları için belirteyim, bu dijital işleri yüksek kalitede pigment baskı olarak edinmek mümkün. Bunun için Pekdemir ile e-posta ya da Instagram üzerinden irtibata geçmeniz gerekiyor.

Can Pekdemir’in biyografisine de kısaca yer vermek istiyorum. 1982 doğumlu sanatçı, İstanbul’da yaşıyor. 2006-2012 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nde tam zamanlı öğretim görevlisi olarak çalışmış. Şu anda Bahçeşehir Üniversitesi’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi. The Empire Project Gallery tarafından temsil ediliyor.

Görsel: Instagram