Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Gezici Geri Dönüşüm Tesisi

Gezici Geri Dönüşüm Tesisi

15 yıllık bir araştırmanın ürünü olan ödüllü tasarım "Trashpresso", atıkları başta yapı malzemeleri olmak üzere pek çok şeye geri dönüştürebilen gezici bir mini tesis.

Plastik atıklar başta olmak üzere tüm atıkların ne derece büyük bir tehdit olduğunun artık hepimiz bilincindeyiz. Miniwiz tarafından tasarlanan ve World Design Impact ödülü kazanan Trashpresso da bu acil çözüm bekleyen soruna odaklanan projelerden biri. Gezici geri dönüşüm tesisi niteliğinde olan tasarım, yalnızca iki endüstriyel buzdolabı boyutunda. Tesis, minimum karbon ayak izi ile plastik atıkların toplanmasına, ayrıştırılmasına ve geri dönüştürülmesine katkıda bulunmak üzere tasarlanmış.

Trashpresso’nun özellikle inşaat ve yapı endüstrisinde fark yaratması bekleniyor

Trashpresso üniteleri, yalnızca yedi kilovat saat elektrik tüketiyor ve günde 500 kilogram plastik atık işleyerek 10.000 kişiye varan bir topluluğa hizmet edebiliyor. Tesis tek kullanımlık plastik, metal ve camı; yapı malzemelerine, kumaşlara ve mobilyalara dönüştürebiliyor. Bu gezici tesisin geliştirilmesi, 15 yıllık bir araştırmayı gerektirmiş. Özellikle de yapı malzemeleri konusun da yetenekli. Atıkları yeniden kullanılabilir yapı malzemelerine dönüştürme işini yapması yalnızca üç dakika sürüyor. Dolayısıyla Miniwiz, bu projenin sonuçlarını inşaat ve yapı endüstrilerinde fark yaratmaya odaklıyor.

Miniwiz şu sıralar Tibet’te yerel atıkları geri dönüştürmek için yeni programlar düzenliyor ve Sardunya’da okyanus plastiğinin temizlenmesi için yapılan plaj temizliğine katılıyor. Bu temizlikle geri kazanılan plastikler, yer karolarına dönüştürülüyor.

Nike gibi dev markalar ürünlerinde, Trashpresso ile yapılan malzemeleri kullanmaya başladı

Trashpresso’da geri dönüşümle elde edilen malzemeler şu anda dünyanın farklı kentlerinde kullanımda- 300.000 metrekarelik bir perakende alanında, otellerde ve ofislerde kullanımda olduğu belirtilmiş. Daha da etkileyici olanı; Nike, Philip Morris ve Jackie Chan gibi markalar, çalışmalarında Trashpresso malzemeleri kullanmaya başlamış.

World Design Organization (Dünya Tasarım Organizasyonu) Başkanı Başkan Srini Srinivasan Trashpresso ile ilgili şu açıklamayı yapmış: “Bu yılki World Design Impact ödülü başvuruları; suyun sanitasyonu, hijyen, evsizlik, eğitim ve anne sağlığı gibi çok çeşitli sorunları ele almak için bir değişim aracısı olarak tasarımın etkisine ışık tutmamızı sağladı. Daha iyi bir dünya arayışında yenilik yapmaya, yaratmaya ve işbirliği yapmaya devam eden tasarımcıların çalışmalarını desteklemekten gurur duyuyoruz. Trashpresso’nun arkasındaki ekibi, toplulukların yaşamının iyileştirilmesine katkılarından dolayı içtenlikle tebrik ediyoruz.”

Trashpresso Trashpresso

Görsel: Trashpresso