Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Postanız Açılmış Teslim Edilse Ne Düşünürdünüz?

Postanız Açılmış Teslim Edilse Ne Düşünürdünüz?

WhatsApp, BBDO San Francisco imzalı kampanyada uçtan uca şifreleme özelliğinin verileri gizli tuttuğunu vurgulamak için teslim edilmeden önce açılmış posta örneğini kullanıyor.

Herhalde hiç kimse kargosunun ya da postasının önceden açılmış olarak teslim edilmesini istemez. Peki ya postacı size gelen zarfı açılmış olarak iletirse tepkiniz ne olurdu? Bu içgörüden yola çıkan WhatsApp uçtan uca şifreleme özelliğinin sunduğu güvenliğe dikkat çekiyor.

BBDO San Francisco tarafından hazırlanan Doubt Delivered, mahremiyetin kullanıcılar için ne kadar önemli olduğunu sorguluyor. Bir posta taşıyıcısının açık kutular ve evraklar dağıttığı reklam filminde şifrelenmemiş mesajlaşmanın dijital ortamda bu şekilde dolaşımda olduğuna dikkat çekiliyor.

P&G’nin kısa bir sürede viral hale gelen Like a Girl kampanyasının yönetmeni Lauren Greenfield bu kampanyanın da yönetmen koltuğunda yer alıyor. Amerikan Futbolu Ligi’nin (NFL) konferans şampiyonası sırasında yayınlanan reklam filmi, ABD genelinde açık hava kampanyaları ve dijital paylaşımlarla destekleniyor.

ABD’de her gün 5,5 milyar şifrelenmemiş metin gönderiliyor

WhatsApp’ın 180 ülkede 2 milyardan fazla kullanıcısı bulunuyor ve günde 100 milyardan fazla mesaj uygulama üzerinden gönderiliyor. Şirket, kablosuz endüstri grubu CTIA verileri ışığında ABD’de her gün 5,5 milyar şifrelenmemiş metin gönderilmesini kampanyasının merkezine taşıyor. Ülkede her gün milyarlarca şifrelenmemiş metin gönderilmeye devam ediyor.

ABD’deki operatörlerin teşvik için ücretsiz SMS paketleri sunması, iMessage ve Facebook Messenger gibi uygulamaların bulunması ABD’deki kullanıcıların WhatsApp’ı tercih etmesini engelliyor. Bununla birlikte geçtiğimiz yılın başında küresel ölçekte tepki toplayan “gizlilik ilkesi” koşullarını güncelleme duyurusu da bu nedenler arasında gösterilebilir.

Uçtan uca şifreleme yöntemiyle kişisel bilgilerin paylaşılmadığını ve yazışmaların güvende olduğunu söyleyen Meta çatısı altındaki WhatsApp, bu güncellemenin tepki toplayan maddesine göre Meta şirketleriyle bilgi alışverişinde bulunabiliyordu. Bu nedenlerden ötürü konu güven olduğunda ABD’deki vatandaşların özellikle Meta’nın sahip olduğu platformlar konusunda şüphesi bulunuyor. ABD’de gerçekleştirilen bir araştırmaya göre vatandaşların yüzde 72’si Facebok’a yüzde 53’ü ise WhatsApp’a güvenmiyor. Bu güvensizlik duygusunu ortadan kaldırmayı amaçlayan şirket, NFL gibi küresel bir organizasyonda Doubt Delivered kampanyasını başlatarak daha çok kitleye ulaşmayı hedefliyor.

Künye

Müşteri: WhatsApp
Pazarlama Müdürü: Eshan Ponnadurai
Ajans: BBDO San Francisco
CCO: Thiago Cruz
Kıdemli Metin Yazarı: Emmanuel Rocha
Kıdemli Sanat Yönetmeni: Jorge Diaz
Küresel Kreatif Müdürü: Tres Colacion
Küresel Strateji Müdürü: Jose Higuera
Prodükisyon Şirketi: Girl Culture Films
Yönetmen Lauren Greenfield
İdari Yapımcı: Jenn Ingalls
DOP: Bob Chappell
Post Prodüksiyon: Bread And Butter Post Productions

Görsel: YouTube