Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Google Chrome Üzerinden Şifreli E-Posta Hizmeti: End-to-End

Google Chrome Üzerinden Şifreli E-Posta Hizmeti: End-to-End

İnternette veri güvenliği ve gizliliğinin daha da önemsenmesiyle Google, yüksek düzey şifrelemeyi herkese açan End-to-End adlı Chrome uzantısını geliştiriyor.

Google Yönetim Kurulu Başkanı Eric Schmidt, SXSW 2014’te Google Ideas Direktörü Jared Cohen’le katıldıkları panelde veri gizliliğinin internetin geleceği için çok önemli olduğuna değinmişti

Bu görüşünün belki de kaçınılmaz bir sonucu olarak Google geçtiğimiz haftalarda resmi blogu üzerinden daha güvenli bir e-posta hizmeti için End-to-End adlı bir Chrome uzantısı üzerinde çalıştığını duyurdu. Diğer e-posta hizmet sağlayıcılarına da örnek nitelikteki bu hamlesiyle Google, yüksek düzey şifrelemeyi herkesin kullanımına açık ve kolay bir şekilde sunmayı hedefliyor. 

Google’ın internet güvenliğini arttırmaya yönelik attığı bir başka hamle açıldığından itibaren Gmail’in HTTPS desteğini kullanmasıydı. Gmail aynı zamanda internet tarayıcınız üzerinden mail kontrolü yaptığınızda veya gönderdiğinizde şifreli bağlantı kullanıyor, yine de şık ama güvenliği düşük internet hizmetleri arasında yer aldığı da oluyordu. Şimdiyse End-to-End ile ayrıca bir güvenlik duvarı da eklemiş oluyor. Uçtan uca şifreleme (end-to-end), e-posta gönderdiğiniz kişi şifreyi kırana kadar tarayıcınızdan giden verinin şifrelenmiş şekilde muhafaza olmasını sağlıyor. Söz konusu şifreleme, Edward Snowden tarafından da SXSW 2014’te uydudan bağlanarak yaptığı konuşmada kişisel verimizi korumanın en basit yöntemi olarak gösterilmişti.

PGP ve GnuPG gibi uçtan uca şifreleme araçları halihazırda bulunsa da, bunları kullanmanın belli bir birikim gerektiğini söyleyen ürün yöneticisi Stephan Somogyi, bu uzantı hizmetini OpenPGP kullanarak vereceklerini belirtti. Uzantıya kullanıma hazır olduğunda Chrome Web Store üzerinden erişilebilecek.

Eklentinin kaynak kodu, sıkça sorulan soruların yanıtlarıyla birlikte geliştiricilerin buldukları hataları bildirmesine imkan veren bir platformda yayınlandı. 

Kaynak: http://www.toptechnews.com/article/index.php?story…

Görsel kaynak: http://thehackernews.com/2014/06/google-offers-ch…