Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bugün Los Santos’ta Olan Yarın Los Angeles’ta Yaşanacak

Bugün Los Santos’ta Olan Yarın Los Angeles’ta Yaşanacak

Greenpeace, iklim krizinin gerçek etkilerini GTA 5’in Los Angeles’tan esinlenen Los Santos şehri üzerinden sanal dünyaya taşıyor.

Rockstar Games yapımı Grand Theft Auto V (GTA 5), hikayeleştirilmiş bölümünün yanı sıra açık dünyada serbest gezinti sunan en bilindik oyunların başında geliyor. Oyunu sevenlerin ve takip edenlerin bileceği üzere kurgusal San Andreas eyaletinin Los Santos bölgesi aslında Los Angeles’ın bir kopyası. Benzerlik bir tarafa haritadaki bazı noktalarda kentin en ince ayrıntısına kadar modellemesi yapılmış. Greenpeace de iklim krizinin riskleri hakkında konuşmak ve kentlerde önleyici tedbirlerin alınması konusunda farkındalık yaratmak için krizin gerçek etkilerini sanal dünyaya taşıyor.

Sanal dünyada iklim krizinin yaşatacağı gerçek sonuçlar

Greenpeace, VMLY&R Brasil tarafından hazırlanan Los Santos +3ºC kampanyasıyla iklim değişikliğinin tahminlere dayalı sonuçları üzerinden oyunun senaryosuna farklı bir dokunuş yapıyor. Los Santos kentini iklim krizinin sonuçlarından etkilenen en önemli sanal şehir haline getiriyor ve kullanıcıların erişimine sunuyor.

Su altında kalmış alanlar, kurak topraklar, hava kirliliği, fauna ve florada ciddi kayıplar gibi iklim krizinin sonuçlarını yansıtan haritada oyuncular karakterlerini daha zorlu şartlarda yönetiyor. Karakter maske takmak zorunda kalıyor ve hızlı yoruluyor. İklim mültecilerini kurtarmak, içme suyunu taşımak gibi çeşitli görevler sunuluyor. İklim krizi sonucu yaşanacakları temsil eden bu sanal şehir, acil önlemler alınmazsa gezegenimizin her noktasında karşı karşıya kalacağımız sorunları içeriyor.

Dünyanın farklı yerlerinde yaşanan sorunu oyunun içinde deneyimlemek

Çevrim içi oyunun sunucusuna birkaç günlüğüne eklenen harita, mevcut çevresel sorunların sosyolojik etkilerine de odaklanarak çeşitli görevlerle oyuncuların beğenisine sunuldu. Twitch yayıncılarıyla da iş birliği gerçekleştiren ajans, Los Santos+3ºC haritasını daha fazla kişiye ulaştırmayı amaçlıyor.

Bununla birlikte çevresel kriz konusunda bilgiler içeren, kullanıcıların bağışta bulunmasına imkan tanıyan ve yetkililerin etkin bir şekilde rol almasını talep eden dilekçenin yer aldığı özel bir sayfa bulunuyor.

Kampanya, harekete geçilmezse Los Angeles’ın da Los Santos gibi bir son yaşayacağını ve sorunun diğer şehirlerde de benzer sonuçlanacağını hatırlatıyor. Etkileşim kurarak sorunu anlatmayı denediklerini söyleyen VMLY&R Brasil CCO’su Rafael Pitanguy, dünyanın farklı noktalarında halihazırda kriz nedeniyle yaşanan sorunları oyun alanına taşıyarak insanlara yaşanacak zorluğu deneyimletmek istediklerini ifade ediyor.

los santos los santos los santos

Künye

Müşteri: Greenpeace Brezilya
Ajans: VMLY&R, São Paulo, Brazil

Görsel: Greenpeace