Rene Magritte, original ismi La Trahison des Images (The Treachery of Images – İmgelerin İhaneti) olan 1928 yapımı ve sürrealist sanatın en önemli sayılabilecek eserinde geçen bir söz “Ceci n’est pas une Pipe“. İlk bakışta tütün reklamı gibi görünen gerçekçi bir şekilde yapılmış bir pipo resmi ile bu resmin yarattığı izlenimle ters düşen “Ceci n’est pas une Pipe (bu bir pipo değildir)” yazısı, yaratılan imge ve anlamını sorgular. Japon sanatçı Hikaru Cho‘da hiper gerçekçi yeni serisiyle aynı düşünceyi ve sorguları biz nebze hissettiriyor.
Gördüğünün Ardına Bak
Hikaru Cho, 2016 senesinde bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi duran vücut boyamalarla bir süre gözlerimize “n’oluyor” dedirtmişti. Şimdi de sadece gözlerimize değil, aklımıza ve algılarımıza “n’oluyor” dedirtiyor. “It’s Not What It Seems (Göründüğü Gibi Değil)” isimli serisinde, nesnelerin algılanışını eğlenceli bir dille yeniden tanımlıyor.
Sanatçı Hikaru Cho akrilik boyalar kullanarak, muzun dış tabakasını salatalığa, yumurtayı patlıcana, domatesi de bir portakala ustalıkla dönüştürüyor. İlk önce gizlenmiş gıdaları belgeleyen aldatıcı bir fotoğraf oluşturuyor. Sonra, yüzeyin altında gizlenen gerçeği ortaya çıkarmak için gıdaları soyuyor, kesiyor veya onların üzerinde çatlaklar açıyor. İkinci fotoğrafta çekildikten sonra, izleyicinin gerçeklik kavramlarını değiştirmiş oluyor.
Projesi sayesinde, Hikaru Cho, izleyicileri görünenlerin üzerine daha derin anlamlarını düşünmeye ve ilk izlenimler üzerine hızlı bir şekilde yargıya varmamaya itmeyi amaçlıyor.
Görsel: Hikaru Cho