Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bozulmaya Uğrayarak Sanat Eserine Dönüşen Mobilyalar

Bozulmaya Uğrayarak Sanat Eserine Dönüşen Mobilyalar

Nina Saunders, ikinci el mobilyaları biçimsel olarak bozulmalara uğratıyor ve onları birer sanat eserine dönüştürüyor.

Mobilyalar sık sık çağdaş sanatın malzemesi olabiliyor. Sebastian Brajkovic’in glitch mobilya serisi Lathe’de, Tatiane Freitas’ın ahşap mobilyaları geçmişteki travmalarına saygı duyarak onardığı My Old New Chair serisinde buna şahit olmuştuk. Şimdi de Nina Saunders heykele dönüştürdüğü mobilyalarla karşımızda.

Akışkanlaşan, yamulan ve şişen Koltuklar

Nina Saunders, sıradan ve kiç eşyaları alıp onları biçimsel olarak bozulmalara uğratıyor. Böylece akışkanlaşan, yamulan ve şişen eşyalar işlevlerini kaybedip seyirlik birer sanat eserine evriliyor. Nina Saunders genellikle ikinci el koltuk, kanepe ve sandalyeleri toplayarak bunları dönüştürüyor. Koltukların çiçekli döşemelerinin akışkanlaşması en sık uyguladığı değişikliklerden. Zaman zaman bir piyano ya da dekoratif eşyayı da yorumladığını görüyoruz. Bazı çalışmalarında, ayakkabı giydirmek, kürk takmak ya da kenarına bir kadeh kondurmak gibi yöntemlerle koltuklara insana özgü özellikler kattığı da görülüyor. Hayvan figürlerine (ikinci el olarak bulduğu içi doldurulmuş hayvanlar olduğunu tahmin ediyorum) yer verdiği çalışmaları ise bir nebze daha sert bir bakış atıyor izleyiciye.

Danimarka doğumlu olan ve çalışmalarını İngiltere’de sürdüren Nina Saunders’ı internet sitesi ve instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: Nina Saunders