Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bilim Kurgu Türünde Benzersiz Bir Blok Zincir Oyunu: Dark Forest

Bilim Kurgu Türünde Benzersiz Bir Blok Zincir Oyunu: Dark Forest

Dark Forest, gelişmiş kriptografinin oyunlarda nasıl kullanılabileceğini ve blok zincirlerin merkeziyetsiz metaverse'lere kapı açabileceğini gösteriyor.

MIT mezunu Brian Gu namıdiğer Gubsheep tarafından geliştirilen Dark Forest, dünyanın ilk merkezi olmayan tikel bilgili/kısmi bilgili (incomplete information) oyunu olarak tanıtılıyor. Çeşitli haber kaynaklarına göre blok zincirine dayalı en karmaşık uygulama da bu. Oyun, kriptografi ve oyun evreni arasındaki benzersiz bir kesişme noktası olarak tanımlanıyor. Oyuncularını; pusuda bekleyen rakiplerin saldırılarına karşı korunmaları gereken, blockchain destekli geniş bir evreni keşfetmeye davet ediyor. Onlara, çevredeki gizli gezegenleri fethetmeye yönelik öngörülemez bir macera vadediyor.

Kimsenin sahip olmadığı ve kimsenin durduramayacağı otonom metaverse’lere işaret ediyor

Web3 alanında nelerin başarılabileceğine dair olasılıkları yeniden tanımlayan bilim kurgu oyunu, zk-SNARK (blok zincirlere güvenlik sağlamayı amaçlayan sıfır bilgi kriptografisi) – gibi en son teknolojileri daha önce kullanılmamış şekillerde uyguluyor. MIT Technology Review tarafından yakın zamanda yayınlanan bir makale, Dark Forest’ın etkisinin ve yeniliklerinin benzersiz oyun deneyiminin çok ötesine uzandığını, “metaverse için yeni bir vizyona” işaret ettiğini ileri sürüyor. Öyle ki bu metaverse, şeffaf bir blok zinciri ve otonom, merkezi olmayan dijital dünyalar barındırabilecek.

Dark Forest, şimdiye kadar merkezi olmayan bir sistem üzerine inşa edilmiş ilk tikel bilgili/kısmi bilgili (incomplete information) oyunlarından biri. Her oyuncunun blok zincirindeki hareketlerini, diğer oyunculara ifşa etmeden doğrulayan güçlü bir kriptografik araç olan zkSNARKS ile Ethereum üzerine inşa edilmiş gerçek zamanlı bir uzay fethi strateji oyunu olarak da tanımlanıyor. Her şey, milyonlarca gizli gezegenle dolu bir evrende gerçekleşiyor.

 

Oyuncular yolculuklarına kendi ana gezegenlerinde doğarak başlıyor. Görevleri, imparatorluklarını büyütmek için rekabetçi görevleri tamamlamak. Diğer gezegenleri ve kaynakları bulmak için gizli rakiplerle rekabet ederek sonsuz evreni keşfetmek. Başlangıçta oyuncular haritalarının yalnızca küçük bir bölümünü görebiliyor. Konumları, hareketleri ve rakiplerinin gezegenleri kriptografik bir savaş sisinin arkasına gizlenmiş oluyor. Rastgele sonuçlarla daha fazla gezegen yakalamak için bilinmeyen boşlukta geziniyorlar. Evrenin daha büyük bir kısmı onlar için yavaş yavaş görünür hale geliyor. Evrendeki koordinatları rakiplerinden gizli kalsa da, her hareket blok zincirine kaydediliyor ve onaylanıyor.

Yakın zamana kadar, her işlem ve taraf hakkındaki bilgiler kamusal alanda görünür durumda oldupundan, blok zincirleri hakkında tekil bilgi neredeyse imkansızdı. Bununla birlikte, zk-SNARK’ların Ethereum üzerindeki gelişmiş uygulamaları ile son zamanlarda blok zincirinin şeffaflık dönüşümü başlamış oldu. Dark Forest, bir sunucuya dayanan diğer çevrim içi strateji oyunlarının aksine, oyuncuların eylemlerinin sonuçları üzerinde hiçbir kontrole sahip olmadığı ve diğer kullanıcılar hakkında hiçbir bilgisinin olmadığı merkezi olmayan bir blok zinciri üzerinde çalışıyor.

Gubsheep’in blok zincirlerini ve gelişmiş kriptografiyi yenilikçi kullanımı yalnızca daha ilginç ve karmaşık bir oyun deneyimi sağlamakla kalmıyor. Aynı zamanda bu teknolojilerin mevcut, ortak finansal işlevlerinin ötesinde kullanılabilme yollarını da çeşitlendiriyor. MIT Technology Review’e göre bu oyun; kimsenin sahip olmadığı ve kimsenin durduramayacağı zengin, yeni, paylaşılan merkezi olmayan metaverse’ler inşa etmeye ve barındırmaya yönelik devrim niteliğinde bir adım.

 

blockchain bilim kurgu oyunu blockchain bilim kurgu oyunu

Siz ne dersiniz?

Görsel: MIT Technology Review