Bazı numaralar hiç eskimez. Teknoloji ya da çağlar ne kadar ilerlerse de, bazı şeylerin dokusu ve hissi bize değerli geldiğinden hiçbir zaman yok olmaz. Bu yüzden hala zanaat var aslında. İnsan, elleriyle bir ürün yaratma hissinin hazzını sanıyorum çok nadir başka şeylerden de alabiliyor. Çünkü ellerle bir ürün çıkarmak bir noktada da en hızlı geri dönüş alabileceğimiz yöntem. Bir çocuk yetiştirmekten, bir bitki ya da hayvan bakımını üstlenmekten daha hızlı bir sürede iyi hissettirebiliyor.
Blade Runner 2049’da teknolojiden çok “el emeği göz nuru” diye tabir edebileceğimiz bir film olduğunu, bu hafta yayınlanan kamera arkası görüntüleriyle bizlere kanıtladı. Görsel efekt büyücüleri ise Blade Runner 2049’daki fütüristik Los Angeles’i sadece modellemektense ince ince işleyerek, hiçbir gerçekçi detaydan kaçınmadıklarını, minyatür setler ve sokaklar inşa ederek kanıtladılar. Gerçi bu şehirlere minyatür demek doğru olmayabilir, insan boyunu geçen büyüklükte binalar var yaptıkları setlerde.
Herhangi Bir Setten Farkı Olmayan Bir Minyatür Set
Lord of the Rings ve Hobbit filmlerinin yönetmeni Peter Jackson’ın da kurucu ortaklarından olduğu Weta Workshop, Blade Runner 2049’da gerçekten içinde gezinebileceğimiz bir dünyayı inşa etmişler. Şehirleri 3B programlarla modelleyen şirket, kamera açıları, kare hızı, ışık ve lens gibi detayları hem 3B modellerde hem de gerçek modeller üzerinden birebir kullanmışlar. Filmin belki de bu kadar gerçek hissettirmesinin de temelinde bu kadar gerçekçi minyatürlerin olması olabilir.
Blade Runner 2049 filminin minyatürleri için çalışan ekip hiçbir detaydan sakınmamış ve binaların üzerindeki spreylemeler, kırık cam detayları gibi bir şehirde gezerken görebileceğiniz her şeyi minyatür Los Angeles’a işlemişler. Örneğin, videoda yapım ekibinin söylediğine göre LAPD (Los Angeles Polis Departmanı) binası 4.5 büyüklüğünde. Toplamda 38 bina yapılan Blade Runner 2049’ın minyatürlerinin herbirinin yapımı neredeyse bir hafta sürmüş.
Blade Runner 2049, gerçekten de Philip K. Dick “Androidler Elektrikli Koyun Düşler Mi” kitabının ve 1982 yapımı “Blade Runner” filminin övülmeye değer bir parçası. İleride daha nice yeniden yapımlar ve devamlar izleyeceğimize eminim ama Denis Villeneuve’un bilimkurguya olan saygılı yaklaşımı gibi bir yapıyı görebilir miyiz emin değilim.
Görsel: Youtube