Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Son Da Vinci’ye Bakanlara Bakmak

Son Da Vinci’ye Bakanlara Bakmak

Droga5, Leonardo da Vinci'nin son tablosunu tanıtmak için esere bakanların bakışlarını yakalamış.

2005 yılında, Amerika’da bölgesel bir açık artırmaya çıktığında son 50 yılın en büyük sanat haberi olacağını kimse bilmiyordu.  Oysa kat kat boyaların ve amatörce eklenmiş bir sakalın altında gizlenmiş “Salvator Mundi” dünyanın en büyük ustalarından birinin elinden çıkma bir şahaserdi. Uzmanlarca detaylı incelemelere tabi tutulduktan sonra tablo, Leonardo da Vinci’nin 1909’dan bu yana ortaya çıkarılan ilk yeni eseri olarak sanat tarihi sayfalarına geçti. Ve şimdi 500 yıl önce yapılmış bu önemli resim, uzun süren bir restorasyon çalışmasının ardından dünyaca ünlü müzayede evi Christie’s’ New York’ta, stratejik bir finansal karar ile Francis Bacon, Basquiat, Warhol gibi çağdaş sanatçıların yer aldığı bir açık artırmada satışa çıkıyor.

“Erkek Mona Lisa” olarak da tanımlanan ve  sanatçının elinden çıkma, hala var olan 20 resimden biri olarak kabul edilen  tablo, 2013 yılında Rus milyarder Dmitry Rybolovlev tarafından 127.5 milyon dolara satın alınmış. Şimdi ise açık artırmanın en az 100 milyon dolarla başlayacağı düşünülüyor.  Kısacası tablo, resim sanatı adına oldukça önemli bir eser. Dolayısıyla Rockefeller Center’daki müzayede salonunda sergilenmeye başlayınca, sergi alanının önünde kuyruklar oluşmuş, 20 bin ziyaretçi Leonardo’nun son eseriyle tanışmaya gelmiş.

Peki bu kadar önemli bir eserin tanıtımı hakkıyla nasıl yapılır?

Eseri Değil, Ona Bakanları Anlatan Film

Fotoğrafçı Nadav Kander, bu önemli resmin anlamını göstermek için ilginç bir yol seçmiş. Tabloyu hiç göstermeyen bir kısa filmle, sadece insanların tabloya verdiği tepkileri ekrana getirmiş. Yakın zamanda da Vinci’nin hayatını anlatacak bir filmde baş rol oynayacak olan Leonardo di Caprio ve şarkıcı Patti Smith da tepkilerini gördüğümüz insanlardan biri.

Reklam ajansı Droga5 tarafından hazırlanan film için “Salvator Mundi” tablosunun arkasına gizli bir kamera yerleştirilmiş. Bu kamera insanların tabloya bakarkenki ifadelerini, bakışlarını ve duygularını yakalamış. Bu insanların bazıları meraklı gözlerlerle incelerken kimi insanlar göz yaşlarına boğuluyor, kimileri ise çözmek ister gibi, kimileri hayranlıkla bakıyor.

Uzunluğu 4 dakika 14 saniye (Gospel of John 4:14’e atıf olarak) olan film, bu kadar önemli bir eseri tanıtmak için belki de izlenebilecek tek yolu seçiyor. Tablonun önemini ve teknik detaylarını anlatmaktansa görenlerde uyandırdığı duyguları yansıtmak şık bir çözüm. Üstelik tablonun bugünkü müzayede sonrası özel koleksiyonlara gireceği düşünülürse, bundan sonra fazla insanın göremeyeceği de varsayılabilir. Bu anlamda da, fırsat varken görmeye teşvik etmek adına güzel bir çalışma. Filmde bir kısmını gördüğümüz insanların fotoğrafları aynı zamanda “The Last Da Vinci” isimli bir Instagram hesabında da derleniyor.

Alex 12:13 #thelastdavinci #salvatormundi #christies #christiesinc

A post shared by The Last da Vinci (@thelastdavinci) on

Anca 10:44 #thelastdavinci #salvatormundi #christies #christiesinc

A post shared by The Last da Vinci (@thelastdavinci) on

Görsel: Christie’s – YouTube